Світ

Росіян заманюють на роботи на окупованих територіях високими зарплатами

Росіян заманюють на роботи на окупованих територіях високими зарплатами

Фото: pixabay.com

На тимчасово окуповані території України прибуває все більше робітників з РФ

Перетікання трудових мігрантів на окуповані території було виявлено методом опитування підприємств.


На тимчасово окуповані території України активно прибувають робітники з Росії. Про це повідомив Банк РФ у доповіді Регіональна економіка. У документі зазначається, що причиною перетікання стають вищі в порівнянні з іншими російськими суб’єктами РФ зарплати.

Сплеск трудової міграції зафіксовано у Центральному федеральному окрузі, Сибіру та на півдні Росії. Однак на офіційному рівні цю проблему воліють не фіксувати, пише російське видання Ведомости.

Зокрема, в Росстаті заявили, що поки що не надають статистики по окупованих регіонах. Хоча окуповані регіони мають передавати статистику, зокрема – про чисельність робочої сили та зарплати. 

Водночас про це пише Банк Росії. Перетікання трудових мігрантів на окуповані території було виявлено методом опитування підприємств. 
 

На сайтах з пошуку роботи розміщені сотні вакансій, які пропонують роботу нібито в Ростові-на-Дону, Таганрозі та інших прикордонних з Україною містах. Але в тексті вакансії уточнюється, що “робота вестиметься переважно на об’єктах Маріуполя, Бердянська” та інших окупованих міст.

 

При цьому “роботодавці” готові вкладати в цей бізнес гроші, пропонуючи зарплати, які відчутно вищі, ніж у регіонах РФ. Так, наприклад, за середніх нарахувань по Росії в червні 76 604 рубля, в окупованих регіонах пропонують попрацювати за 180 000 рублів на місяць.

 

При цьому, рівень вкладень в окуповані території очевидно не пов’язаний з потребами місцевої економіки. Принаймні, такий висновок можна зробити із заяв про дефіцит кадрів у цих регіонах.

 

Росіяни ж завозять туди водіїв, вантажників, робітників для сільського господарства та будівельників і гірників для роботи в гірничій промисловості, що вказує на викачування ресурсів з окупованих територій.  

 

“Рівень зарплат у нових регіонах зростає випереджаючими темпами, оскільки вони отримали велике фінансування”, – розповів Ведомостям провідний експерт Центру макроекономічного аналізу та короткострокового прогнозування Ігор Поляков. 

Нагадаємо, раніше радник мера Маріуполя Петро Андрющенко показав, як в окупованому місті місцеві жителі й ті, кого привезли в окупанти, щоранку наймаються на роботу на один день. “Біржу праці”, організовану російськими загарбниками, Андрющенко назвав “ринком рабів”.

За даними Центру національного спротиву, окупанти планують завезти у Маріуполь 300 тисяч осіб з території РФ, і таким чином змінити національний склад населення.

Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button