Світ

Росія розширила мережу шпигунів в Європі – WSJ

Росія розширила мережу шпигунів в Європі – WSJ

Фото: CBA

Польська контррозвідка виявила російських шпигунів (ілюстрація)

Кремль заполонив Європу шпигунами і кілерами під виглядом антивоєнних мігрантів, вважає ЗМІ.

Москва скористався масовою втечею з Росії опозиційно налаштованих громадян, аби під цим прикриттям заслати професійних шпигунів, диверсантів та найманих убивць в країни Європи. Про це пише The Wall Street Journal, аналізуючи обставини вбивства в Іспанії російського льотчика-перебіжчика Максима Кузьмінова.

Видання зазначає, що Кузьмінов, застрелений у містечку Вільяхойос 13 лютого цього року, є лише одним з багатьох вбитих чи раптово померлих росіян, які так чи інакше насолили російському диктатору Володимиру Путіну.

Примітно, що Москва навіть не намагається створити вигляд, що не має стосунку до вбивства свого колишнього пілота. “Цей зрадник і злочинець став моральним трупом у той самий момент, коли планував свій брудний і жахливий злочин”, – заявив голова зовнішньої розвідки Росії Сергій Наришкін.

Після вторгнення в Україну відомі росіяни гинули за незвичайних обставин на трьох континентах. У Вікіпедії навіть існує окрема стаття “Підозрілі смерті російських бізнесменів (2022–2024)”, в якій наводиться список із 51 імені. WSJ пише, що принаймні частина з них стали жертвами російських агентів, розпорошених по світу, зокрема, під час останньої хвилі антивоєнної еміграції.

За словами європейських чиновників, Кремль навмисне залишив кордони Росії відкритими, дозволивши сотням тисяч росіян втекти від мобілізації та репресій до Європи, Центральної Азії та на Кавказ. Адже разом цими “біженцями” в Європу проникали нові російські агенти – на заміну тим “дипломатам”, яких масово висилали з Європи в останні два роки.

Представники західних розвідок кажуть, що російська агентура стає усе більш нахабною та креативною у придушенні інакомислення за кордоном. Вони також все частіше використовують іноземних громадян в операціях, доручаючи їм шпигунські місії.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button