Світ

Російський центробанк підвищив ключову ставку вперше за сім місяців

Російський центробанк підвищив ключову ставку вперше за сім місяців

Фото: Вікіпедія

Банк Росії вперше за сім місяців підвищив ключову ставку

Фінансові аналітики не виключають зростання ключової ставки до 20 відсотків ще до кінця 2024 року.

Російський центробанк підвищив ключову ставку – з 16 до 18% річних. Причина – значний інфляційний тиск. Про це повідомляє Радіо Свобода.                     

Зазначається, що таке рішення ЦБР було очікуваним: у червні голова Банку Росії Ельвіра Набіулліна допустила можливість суттєвого підвищення ключової ставки, “якщо стійкий інфляційний тиск не почне знижуватися”. Заступник голови ЦБ Олексій Заботкін за кілька тижнів до засідання повідомляв, що рада директорів розглядатиме варіанти підвищення ставки до 17% або навіть 18%.

Крім того, про неминучість підвищення ставки свідчили й економічні дані. Рівень інфляції склався значно вище прогнозу Банку Росії у 4%. Так, за даними аналітиків ЦБ, за підсумками червня інфляція становила 8,6%. У липні збільшилися інфляційні очікування населення, а безробіття залишилося на історичному мінімумі – 2,6%, що сприяє зростанню інфляції. Через дефіцит кадрів зростають зарплати, що, у свою чергу, також призводить до підвищення інфляції. Незважаючи на високі ставки, продовжує зростати кредитування.

Аналітики не виключають зростання ставки до 20% ще до кінця 2024 року.

Раніше повідомлялося, що російська економіка перебуває на піку перегріву. Про це заявив директор департаменту грошово-кредитної політики Банку Росії Кирило Тремасов.

Нагадаємо, Банк Росії у 2022 році отримав збиток у розмірі 721,7 млрд рублів, що у 27 разів більше, ніж був збиток у 2021 році (26,3 млрд рублів).

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

fifteen − five =

Back to top button