Україна

Російському генералу, який керував захопленням ЧАЕС, оголосили про підозру

Російському генералу, який керував захопленням ЧАЕС, оголосили про підозру

Фото: 1News

Чорнобильська атомна електростанція до вторгнення РФ

Під проводом генерал-майора Якушева з атомної електростанції окупанти вкрали все, що могли, – посуд, комп’ютери, кавоварки, контейнери з речами працівників.

 

Генерал-майору військ нацгвардії РФ Олегу Якушеву повідомлено про підозру в зазіханні на територіальну цілісність і недоторканність України, ведення агресивної війни і порушення законів і звичаїв війни. Про це повідомила прес-служба ГУ СБУ у Києві та Київській області.

 

Правоохоронці встановили, що в складі збройних сил РФ Якушев з позивним “90-й” увірвався в Україну з боку Республіки Білорусь. Після повного оточення Чорнобильської АЕС Якушев виконував обов’язки старшого оперативної групи федеральної служби військ нацгвардії РФ та безпосередньо відповідав за охорону й безпеку периметра АЕС під час окупації. Він також керував операцією з незаконного утримання ЧАЕС.

 

 

Під його командуванням солдати Росії розукомплектували і вивели з ладу Центральну аналітичну лабораторію, призначену для дослідження радіоактивних відходів, що унеможливило забезпечення контролю за ними. Солдати-мародери вкрали майже всі речі зі станції. З адміністративних будівель і службових кабінетів, складів, цехів і промислових майданчиків підприємства окупанти винесли понад 2000 одиниць майна.

 

Виносили комп’ютери, чайники, кавоварки, контейнери з майном, які були на станції. Не гребували “визволителі” також начинкою готелю, розташованого поряд з АЕС, – винесли звідти посуд, виделки, ложки й сервізи. Погрожуючи співробітникам станції, окупанти заборонили їм виходити з диспетчерських і кабінетів.

 

Загальна вартість завданих матеріальних збитків – понад 26 млн 231 тис. грн.

 

На цей час за процесуального керівництва Вишгородської окружної прокуратури окупанту заочно повідомлено про підозру.

 

 

 

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button