Світ

РФ зупинила транзит газу теріторією Польщі

Транзит російського природного газу по трубопроводу “Ямал-Європа”, що проходить через Польщу, у вівторок повністю вичерпався, через кілька днів після закінчення терміну дії угоди про транзит газу між Москвою і Варшавою, передає 1NEWS з посиланням на УНН.

Поставки газу в пункті Малнів на польсько-німецькому кордоні з вихідних почали поступово знижуватися і о 8-9 годині ранку вівторка досягли нуля. До цього о 6-7 годині ранку обсяг поставок становив 272,190 кВт⋅год (близько 25,8 тис. кубометрів), це менше 1% від обсягу номінації.

За підсумками понеділка по трубі було поставлено 11,231 млн кВт⋅год (трохи більше 1 млн кубометрів), що у 85 разів нижче номінації. В середньому з початку місяця прокачування становило від 440-750 млн кВт⋅год.

Відзначимо, що термін дії довгострокової російсько-польської угоди про транзит газу з Росії на Захід по польській ділянці газопроводу “Ямал – Європа” закінчився 17 травня.

За даними агентства, поставки здійснюються на основі аукціонів, проведених оператором газотранспортної мережі Польщі – компанією Gaz-System.

Згідно з інформацією, розміщеною на аукціонній платформі компанії, у понеділок увечері на аукціоні з постачанням протягом дня потужності польської ділянки труби не були зарезервовані. При цьому вранці у вівторок на аукціоні було заброньовано 3,7% потужності труби. При цьому обсяг поставок газу з Росії до Німеччини по “Північному потоку”, судячи з даних оператора газопроводу, збільшений не був.

 

 

 

 

 

Back to top button