Світ

РФ за рік під санкціями накопичила $80 млрд за кордоном – ЗМІ

РФ за рік під санкціями накопичила $80 млрд за кордоном - ЗМІ

Фото: atr.ua

Росія отримала поповнення приблизно 5% ВВП

Запізніле запровадження санкцій дозволило Росії накопичити за межами своєї території близько третини доходів від продажу сировини.

Росії за рік повномасштабного вторгнення в Україну вдалося накопичити за межами своєї території близько третини доходів від продажу сировини. Це може стати одним із напрямків для нових західних санкцій, повідомляє Bloomberg у вівторок, 14 березня.

Аналітики інформагентства припускають, що ці кошти загальним обсягом близько 80 млрд доларів розподілені у вигляді грошових вкладів, нерухомості та інвестицій в афілійовані компанії. Цей тіньовий резерв може підтримувати фінанси Кремля в умовах санкцій.

Експерт Міжнародного інституту стратегічних досліджень у Британії Марія Шагіна вважає, що через те, що Європа не відразу застосувала санкції проти енергетичного сектора Росії, Кремлю вдалося накопичити один із найбільших профіцитів рахунку поточних операцій у новітній історії. Це фактично нівелювало ефект від заморожування активів Центрального банку.

Росія отримала поповнення приблизно 5% ВВП, накопичуючи активи за кордоном протягом 2022 року.

Ці активи потенційно можуть стати наступним об’єктом санкцій, особливо якщо простежується їхній прямий зв’язок із державою. ЗМІ зазначає, що у Росії значна частка багатьох великих компаній-експортерів сировини перебуває у держвласності.

Разом з тим, інформагентство зазначає, що навіть якщо західним країнам вдасться визначити власника таких активів і довести зв’язок для застосування санкцій, частка знайдених активів явно буде меншою від цих орієнтовних оцінок.

Нагадаємо, Туреччина раптово почала блокувати оформлення санкційних вантажів до Росії. Транзит товарів “паралельного імпорту” зупинився.

Названо суму заморожених активів росіян


Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал 

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button