Світ

РФ використовує тактику гібридної війни на кордоні з Фінляндією – ISW

РФ використовує тактику гібридної війни на кордоні з Фінляндією - ISW

Фінські прикордонники зупинили групу мігрантів

Росія намагається повторити на фінському кордоні сценарій “міграційної кризи” між Польщею і Білоруссю.

Росія використовує тактику гібридної війни, щоб штучно створити міграційну кризу на фінському кордоні. Про це йдеться у зведенні Інституту вивчення війни (ISW) за підсумками понеділка, 20 листопада.

Зазначається, що тактика гібридної війни на російсько-фінському кордоні аналогічна тому, як Росія та Білорусь створили міграційну кризу на польському кордоні у 2021 році, і, ймовірно, аналогічним чином спрямована на дестабілізацію НАТО.

Тоді Кремль скористався сфабрикованою кризою 2021 року, щоб звинуватити НАТО в агресії проти Білорусі. У РФ неодноразово заявляли, що прийматимуть будь-які контрзаходи, які вважають за необхідне, для забезпечення власної безпеки. Експерти ISW переконані, що спроба створення міграційної кризи у Фінляндії – це один із кроків щодо дестабілізації політичної ситуації в країнах НАТО.

Фінська влада закрила чотири пункти пропуску на південно-східному кордоні Фінляндії з Росією 18 листопада після того, як фінська прикордонна служба повідомила, що з вересня 2023 року до фінського кордону з Росії прибуло близько 300 шукачів притулку, переважно з Іраку, Ємену, Сомалі та Сирії.

Фінське видання Iltalehti повідомило 20 листопада, що влада Фінляндії розглядає можливість закриття всього кордону з Росією в ніч на 21 листопада.

“Малоймовірно, що ці мігранти продовжували б залишатися на фінському кордоні при мінусових температурах за власним бажанням після того, як прикордонники не пустили їх на територію Фінляндії, і це дає підстави припустити, що, скоріш за все, Росія причетна до цієї ситуації”, – зазначають експерти.

Експерти нагадують, що Кремль відкинув звинувачення Фінляндії щодо причетності Росії до створення штучного напливу мігрантів.

Нагадаємо, 16 листопада Фінляндія вирішила зупинити роботу чотирьох із дев’яти прикордонних пунктів пропуску Ваалімаа, Нуйямаа, Іматра та Нірала, і з 18 листопада вони закриті для руху транспорту.

Це стало відповіддю на різке зростання біженців та прохачів притулку, які прибувають із території РФ. Також на кордоні з’явилися фінські військові.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button