Світ

РФ роздмухує конфлікт на Балканах – голова ЄК

РФ роздмухує конфлікт на Балканах - голова ЄК

Фото: eeas.europa.eu

Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн

Країни регіону продовжують обирати європейський шлях, впроваджують ключові реформи та рухаються до подальшої інтеграції.

Росія, попри те, що країни Західних Балкан обрали європейський шлях розвитку, намагається розбурхувати старі конфлікти у регіоні. Про це у понедліок, 2 вересня, сказала президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн під час виступу на відкритті Безпекового форуму в місті Блед у Словенії, передає Укрінформ

Вона нагадала, що історично Західні Балкани часто перебували на межі між Сходом та Заходом, між Північчю та Півднем, але нове покоління обрало курс на Європу. Втім, на її думку, чинне російське керівництво “відмовляється прийняти реальність” і живе у минулому. 

“Кремль намагається розбурхувати старі конфлікти, сіяти розбрат – всередині Західних Балкан, а також між західними Балканами та рештою Європи”, – наголосила фон дер Ляєн.

Водночас, як підкреслила президентка Єврокомісії, країни регіону продовжують впроваджують ключові реформи та рухаються до подальшої інтеграції. 

“Наша політична воля до ще швидшої інтеграції цього регіону йде поряд із твердим переконанням, що Європейський Союз є спільнотою демократій. Будь-які компроміси з нашими демократичними принципами могли б бути фатальними для досягнення наших цілей. Як країни-члени ЄС, так і країни в регіоні Західних Балкан, поставатимуть перед жорстким вибором. Двосторонні суперечності мають знайти рішення. Інтеграція в ЄС залежатиме від урядів, яким доведеться робити важкі й часом непопулярні рішення”, – підкреслила президентка Єврокомісії. 

Нагадаємо, Бєлград і Київ покращать стосунки. А посол Сербії найближчим часом повернеться до своїх обов’язків у столиці України.

Нагадаємо, Сербія не проти продажу зброї посередникам, які можуть надалі передати її Україні для боротьби проти РФ. ЗМІ писали, що таким чином Київ отримав сербські боєприпаси на €800 млн.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

six + one =

Back to top button