Світ

РФ почала вербувати на війну в Україні ув’язнених жінок – ЗМІ

РФ почала вербувати на війну в Україні ув язнених жінок - ЗМІ

Фото: РосЗМІ (ілюстративне фото)

Російські засуджені жінки можуть прийти воювати в Україну

Вербувальники забрали кількох жінок із в’язниці під Санкт-Петербургом, але поки що незрозуміло, що це: поодинокий випадок, пілотна програма чи початок масштабної хвилі вербування ув’язнених жінок.

Наприкінці травня в Росії випустили із в’язниць групу жінок, які мають приєднатися до бойових дій в Україні. Це може свідчити про новий етап у використанні Кремлем злочинців у своїх військових зусиллях, пише The New York Times.

Посилаючись на власні джерела, видання пише, що вербувальники забрали кількох жінок із в’язниці під Санкт-Петербургом, але поки що незрозуміло, що це: поодинокий випадок, пілотна програма чи початок масштабної хвилі вербування ув’язнених жінок.

Повідомляється, що на початку повномасштабного вторгнення в Україну у російських в’язницях відбували покарання близько 30 тисяч жінок.

Видання пише, що військові вербувальники почали гастролювати по в’язницях для жінок по всій європейській частині Росії восени 2023 року, більш ніж через рік після того, як Москві почала пропонувати засудженим чоловікам помилування та зарплату в обмін на бойову службу. Але досі  засуджені жінки, які вступили на військову службу, залишалися ув’язненими без офіційних пояснень.

Зазначається також, що військові вербувальники, які минулого року відвідали їхню в’язницю під Санкт-Петербургом, пропонували ув’язненим контракти на службу снайперами, бойовими санітарками та фронтовими радистками на один рік. Тоді підписалися близько 40 із 400 жінок-в’язнів.

Зазначається, що їм запропонували помилування та платню в еквіваленті приблизно 2000 доларів на місяць, що приблизно в 10 разів перевищує мінімальну зарплату в країні.

Дві жінки, які були свідками вербування у в’язниці минулого року, розповіли The New York Times, що жінки зголосилися піти на війну зокрема через суворі умови в російських в’язницях для жінок: там вони були змушені постійно мовчати і проводили до 12 годин на добу, виконуючи обов’язкову роботу в лісопильній майстерні в’язниці, навіть при мінусовій температурі взимку.

Нагадаємо, в Україні засуджені жінки теж можуть іти на війну, але міністр юстиції стверджує, що попиту на це поки що немає. 

Президент Володимир Зеленський підписав закон про мобілізацію засуджених. Закон передбачає умовно-дострокове звільнення від відбування покарання для засуджених, які вирішать підписати контракт із ЗСУ.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button