Світ

Лист з Білого дому для Києва: що пишуть на ЗаходіСюжет

Лист з Білого дому для Києва: що пишуть на Заході

Фото: Офіс президента

Президент України Володимир Зеленський під час зустрічі із президентом США Джо Байденом

“Для будь-якого політика буде самогубством не здійснити ці реформи”: що пише західна преса про вашингтонський “лист реформ” для України.

Минулого тижня як український, так і західний медіапростір сколихнув так званий лист реформ для України від Білого дому. Це було настільки несподівано, що до підтвердження з Вашингтону виникали сумніви щодо автентичності документу. Бо спочатку повідомлялося, що в листі містилися “умови військової допомоги”, але пізніше ці чутки розвіяли офіційні особи обох країн.

Головне, що зазначено в документі – це перелік реформ для якнайшвидшої інтеграції України в Євросоюз. Всі зміни прописані по пріоритетності їх впровадження: 0-3 місяці, 3-6 місяців, один рік та 18 місяців. Зокрема, вони стосуються функціонування Наглядових рад Державних підприємств, антикорупційних органів (САП, НАБУ, НАЗК), Вищої ради правосуддя, загалом судової гілки влади.

Також пріоритетними протягом року вказані зміни в роботі Міністерства оборони та усіх силових відомств України. Як на такі пропозиції Білого Дому відреагувала західна преса читайте в сюжеті.

Іспанське видання El Pais вважає, що оприлюднені Вашингтоном умови для Києва є більш чіткими, ніж ті, що висувала раніше Єврокомісія.

“У своєму листі до українського президента Вашингтон вимагає посилення контролю за розподілом цих коштів, особливо тих, що призначені для майбутньої реконструкції країни. Як і ЄС, США також закликають до створення більш плюралістичних наглядових органів за державними підприємствами та запровадження жорсткіших правил, щоб покласти край монополії олігархів, які придбали великі статки після розпаду Радянського Союзу”, – говориться в статті.

Журналісти The New York Times у своїй колонці зазначили, що лист реформ з’явилися в той час, коли в Конгресі США точаться дебати про те, чи варто затверджувати додаткову допомогу Україні в розмірі 25 мільярдів доларів.

Видання наголошує, що союзники Києва по НАТО побоюються, що антикорупційні органи можуть бути відсунуті на другий план в умовах війни, в той час коли про корупцію в Україні повідомляється постійно.

На фоні новин про лист з реформами аналітики Wall street Journal згадали ситуацію із закупівлею Міноборони України яєць та курток, а також навели хроніку боротьби з корупцією в нашій країні, при цьому додавши частку оптимізму в контексті заяви Світового банку, що “Україна володіє однією з найповніших систем декларування активів у світі”, і що призупинене через війну публічне розкриття інформації, поновило свою роботу внаслідок подання петицій президенту.

У висновку статті автори навели слова Дар’ї Каленюк, директорки київського Центру протидії корупції, яка зосередила увагу на тому, що Україна стала кандидатом на вступ до ЄС у червні 2022 року, і з семи нещодавніх передумов для членства п’ять були пов’язані з боротьбою з корупцією або зміцненням верховенства права. І що український народ виступає за вступ до ЄС, тому “для будь-якого політика буде самогубством не здійснити ці реформи”.

Американська розвідувальна організація Stratfor у своєму матеріалі визнає, що Україні важко впроваджувати реформи, бо вони “ставлять під загрозу укорінені інтереси у потужних інституціях”. Однак оприлюднені очікування США значно посилять тиск на Київ щодо проведення реформ у найближчі місяці, оскільки деякі політичні сили використовуватимуть відсутність конкретних реформ для виправдання зменшення підтримки України. Зокрема прикладом є позиція радикально налаштованих республіканців в палаті представників Конгресу, додають в організації.

Віктор Ковальчук, експерт з міжнародних питань дослідницької компанії Соціополіс та Олеся Краснолуцька

 

Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button