Світ

Реальний прорив. Про що домовились Байден і СіСюжет

“Відверті” американсько-китайські переговори призвели до угод щодо військових та фентанілу.

Напередодні президент США Джо Байден і лідер Китаю Сі Цзіньпін вперше більше ніж за рік поспілкувались особисто. Їхні переговори тривали близько чотирьох годин в Сан-Франциско. Під час зустрічі сторони обговорили “гарячі” питання, які загострили американо-китайські відносини.

Значним проривом стало те, що обидва уряди планують відновити військові контакти, які Китай розірвав після того, як тодішній спікер Палати представників Ненсі Пелосі відвідала Тайвань у серпні 2022 року.

Армія і Тавань

Протягом останнього року між військовими США та Китаю було кілька невдалих спроб переговорів. Ситуацію обтяжувало питання з підозрілими китайськими повітряними кулями, що літали над територією Сполучених Штатів.

Під час вчорашньої зустрічі Байден і Сі порушили цю тему, прагнучи її згладити. Президент США сказав, що вони із китайським лідером домовилися встановити пряму комунікацію один з одним. Від тепер обоє лідерів можуть “підняти слухавку і бути негайно почутими”. Загалом він сказав, що переговори з Сі були “одними з найбільш конструктивних і продуктивних дискусій, які ми мали”.

“Я знаю цю людину, я знаю його modus operandi (режим роботи – ред.), подивився йому в очі – у нас є розбіжності. Він має інший погляд на багато речей, ніж я, але він був прямим”, – сказав Байден про китайського лідера.

Після переговорів Китай заявив, що відновлений зв’язок між військовими двох країн було зроблено на “основі рівності та поваги”. Це підтвердив і міністр оборони США Ллойд Остін, зокрема він анонсував зустрінеться зі своїм новим китайським колегою.

Щодо питання Тайваню Китай повторив свою позицію щодо “мирному возз’єднанню з островом”. На це Байден сказав про необхідність миру та стабільності в Тайванській протоці. В той же час Штати виступили за збереження статусу-кво і за те, щоб Китай поважав виборчий процес Тайваню.

“Дивіться, мир – це добре, але в якийсь момент нам потрібно рухатися до більш загального врегулювання”, – пояснив Сі.

Він також закликав Сполучені Штати припинити постачання зброї на Тайвань. Загалом питання Тайваню все ж таки залишилось “найбільшою, найнебезпечнішою проблемою у американо-китайських відносинах”, додав Сі.

Наркотики та Ізраїль

Окрім відновлення військових комунікацій, обидві сторони оголосили про кілька інших угод у тих сферах, в яких спостерігалась напруга. Зокрема, Байден і Сі обговорили питання надходженням фентанілу до США, що призвело до зростання смертності від передозування в країні.

Як відомо, китайські компанії є джерелом не лише самого синтетичного опіоїду, але й хімічних речовин, які можна комбінувати для його виготовлення. Згідно з угодою, Пекін зобов’язувався більше контролювати ці компанії.

“Це має врятувати життя”, – сказав Байден журналістам.

Обидва лідери також обговорили військові дії в Ізраїлі та Газі. Американські ЗМІ з посиланням на одного високопоставленого чиновника повідомили, що Байден попросив Сі використати свій вплив на Іран, щоб спонукати його не робити кроків, які “можна було б розцінити як провокаційні”.

Крім того дві наддержави домовилися спільно вивчити штучний інтелект.

Не без казусів

Через декілька годин після зустрічі з китайським лідером Байден, відповідаючи на запитання журналіста, сказав, що все ж таки вважає Сі диктатором.

“Він диктатор у тому сенсі, що він керує країною… за формою правління, яка повністю відрізняється від нашої”, – сказав він.

Зазначимо, що коли президент США зробив такий коментар у червні цього року, то китайські чиновники відреагували гнівно та назвали це “надзвичайно абсурдним і безвідповідальним”.

На цей раз міністерство закордонних справ Китаю було стриманішим. Відомство описало зауваження Байдена “надзвичайно неправильним”. Також слова американського президента про “диктатора” були відсутні у звіті державного інформаційного агентства Сіньхуа про зустріч. Це, як вважають експерти, може бути показником того, наскільки хорошою була зустріч між двома лідерами.

Цікаве фото

Окрім цього під час зустрічі Сі і Байдена відбувся досить милий момент. Після переговорів перед святковим банкетом американський президент дістав свій телефон, привернувши увагу китайського лідера до екрана.

“Ви знаєте цього юнака?” – запитав Байден.

“Так, це був я 38 років тому”, – сказав Сі із посмішкою.

Зображення на телефоні Байдена було фотографією, яку китайський лідер зробив у 1985 році, коли він вперше відвідав США, зокрема місто Сан-Франциско.

 соцсети

У той час Сі був керівником округу Чжендін у північній китайській провінції Хебей. На фото йому було близько тридцяти.

“Ти анітрохи не змінився!” – сказав йому Байден, чим викликав хвилю сміху серед китайських гостей.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button