Світ

Ракетний терор: до чого варто готуватись УкраїніСюжет


Західні видання побоюються, що без допомоги союзників у Києва можуть закінчитися боєприпаси для систем ППО.

З початком Різдвяних свят Росія розпочала масовані обстріли українських міст ракетами, які накопичувала ще з осені. 2024 рік українці зустріли в укриттях під звуки вибухів від не лише російських, а й, за певними заявами, північнокорейських снарядів. Західні ЗМІ з цього приводу написали розгонуті репортажі і спрогнозували можливі наслідки.

Так, газета The Washington Рost написала репортаж з коментарів постраждалих від обстрілів в Києві і Харкові 29 грудня та 2 січня, а також із власних спостережень жахливих картин, коли ДСНС рятували постраждалих. Журналісти також описали атаку 2 січня як таку, що відбувалася двома хвилями: перший рій безпілотників невдовзі після опівночі, а потім ракетний обстріл через кілька годин.

Видання окремо відмітило, що невдовзі після атак на Україну, сирени зазвучали в Бєлгороді, що “йде в розріз з думкою багатьох західних урядів, які  заборонили Україні використовувати свої системи озброєнь для  ураження  російських об’єктів”. Американський чиновник, який говорив з журналістами на умовах анонімності через чутливість цього питання, заявив, що політика США “не змінилася”.

Водночас видання зазначає, що у світлі всіх подій у Києві протиповітряна оборона набуває все більшого значення для життєдіяльності української столиці. Пославшись на Володимира Зеленського, ЗМІ написало, що системи ППО, зокрема Patriot, врятували щонайменше сотні життів, і що Росія нестиме відповідальність за кожне забране життя. А з посиланням на Валерія Залужного журналісти зазначили, що за допомогою Patriot було збито всі 10 російських гіперзвукових ракет Кинджал, що є рекордом.

Продовжуючи тему Кинджалів було згадано інтерв’ю Washington Рost із речником Повітряних сил Юрієм Ігнатом, який заявив, що Росія витрачає значні ресурси для продовження авіаударів по українських містах.

“Ворог має певну кількість ресурсів, які він може використати. Запуск 10 ракет одночасно – це значні витрати. Ці ракети не виробляються швидко”, – сказав Ігнат. 

В статті The New York Times журналісти також написали репортаж щодо бомбардувань за коментарями очевидців, і виразили думку, що нещодавні удари по Україні також можуть бути початком чергової російської повітряної кампанії проти об’єктів критичної інфраструктури.

Українська влада вже кілька місяців попереджала, що Росія накопичує високоточні ракети, щоб завдавати ударів по містах з настанням холодів, повторюючи торішню кампанію бомбардувань. Експерти вважають, що ця стратегія спрямована на підрив морального духу українців та послаблення військового і промислового потенціалу країни.

Автори матеріалу вважають, що обидві сторони покращили свою протиповітряну оборону минулого року, але вони й розширили свої військові можливості для ураження цілей далеко від лінії фронту. Тож у міру ескалації циклу ударів і контрударів Москва і Київ демонструють наростаючу готовність до розгортання цих можливостей.

Журналісти процитували Сергія Кузана, очільника дослідницької групи Українського центру безпеки й співпраці, який виразив думку, що потужна протиповітряна оборона України зараз змушує Росію здійснювати масовані повітряні атаки з використанням різних систем озброєнь, щоб мати можливість ухилятися від ракет-перехоплювачів і вражати деякі цілі. Своєю чергою, з кожною новою атакою, додав він, Росія все більше легітимізує “удари України у відповідь по російських військово-повітряних і військово-морських базах, складах боєприпасів, оборонних підприємствах і нафтових базах противника”.

З цього журналісти зробили висновок, що обидві сторони, схоже, виправдовують повітряні удари як відплату за попередні атаки, що призводить до ескалації ситуації “око за око” і ризикує спричинити ще більше жертв серед цивільного населення, як від прямого попадання в ціль, так і від падіння уламків. З початку війни Росія регулярно обстрілює цивільні райони України, що призводить до тисяч жертв. Саме тому після атаки 2 січня обурення  проти Росії в Києві зросло, і в міру того, як війна затягується, воно може підживлювати рішучість країни довести бойові дії до самого порогу Москви.

Британська газета The Guardian випустили матеріал щодо використання Росією ракет, які їй передала Північна Корея. Це, на думку ЗМІ, свідчить про плани Москви і надалі розширювати свої збройні угоди з режимами, які перебувають під санкціями, щоб підтримувати свої військові зусилля. 

Росія шукає у Північної Кореї та Ірану можливості поповнити свої запаси зброї, в тому числі артилерійських снарядів радянських часів і боєприпасів, що блукають без діла. Також Росія націлена на постачання Іраном балістичних ракет, проте щодо їх наявності у РФ не було ніяких повідомлень.  І Москва, і Київ змагаються за переозброєння після майже двох років війни, причому Україна звертається до західних союзників на чолі з Вашингтоном, тоді, як Росія шукає інші держави, яким майже нічого втрачати.

Джон Кірбі, речник Ради національної безпеки США, заявив у четвер, що Росія повинна тепер поставити КНДР винищувачі, ракети земля-повітря, бронетехніку, обладнання для виробництва балістичних ракет та інші передові технології. Це, в свою чергу, матиме наслідки для Індо-Тихоокеанського регіону та Корейського півострова. Також була виділена в цьому контексті заява Кірбі, що придбання Москвою зброї за кордоном має слугувати нагадуванням Конгресу про ціну його неспроможності ухвалити пакет допомоги Україні до Різдва.

Американський новинний телеканал ABC News випустив матеріал  про атаку вранці 8 січня. Журналісти написали з посиланням на Повітряні сили, що Україна змогла збити лише 18 з 51 російської ракети, і що 33 ракети могли вразити намічені цілі. Основним фактором низького рівня успішності протиповітряної оборони України під час атаки було те, що Росія націлилася на багато незахищених районів країни, заявив в інтерв’ю ABC News речник ВПС України Юрій Ігнат. Також журналісти зазначили, що українські офіційні особи не коментують, наскільки низькими є запаси ракет протиповітряної оборони країни, але Ігнат припустив, що в атаці в неділю ввечері відіграли роль інші фактори. 

Далі автори зазначили, що останній ракетний обстріл з боку Москви цього тижня відбувся в той час, коли американська військова допомога Києву закінчується. Спікер Палати представників Майк Джонсон заявив у листі до Білого дому, що “додаткове фінансування України залежить від прийняття трансформаційних змін до законів про безпеку кордонів нашої країни”. І він же заявив, що без змін до прикордонного законодавства не буде прийнята допомога Україні.

На це, з посиланням на депутатку Олександру Устінову, журналісти написали, що запаси боєприпасів у військових ЗСУ настільки зменшилися, що підрозділи не в змозі відповідати на російські атаки. І вона ж заявила, що Україна почала будувати багатошарові оборонні споруди вздовж окремих ділянок лінії фронту, оскільки, якщо військова підтримка США припиниться, тому Україна скоро перейде до більш оборонної стратегії у війні.

Водночас неназваний український військовий чиновник підтвердив ABC News, що ЗСУ припинили “всі наступальні операції” у зв’язку з нестачею боєприпасів. А показник успішності сил протиповітряної оборони у 35% значно нижчий за минулі. Адже 29 грудня військово-повітряні сили України заявили, що збили 71% ракет, випущених Росією, а через кілька днів, 2 січня, вони збили 72% ракет, використаних під час атаки з боку Москви.

За словами західних чиновників, Росія накопичувала ракети протягом всієї осені, і очікується, що ці ракетні удари й удари з безпілотників триватимуть із суворими зимовими умовами. Це, в свою чергу, через уже виснажену енергосистему, може викликати масштабний дефіцит електроенергії, підсумували журналісти.
 

Олеся Краснолуцька та Віктор Ковальчук, експерт з міжнародних питань Соціополіс

 

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button