Події

Цільова група з доступу до правосуддя в межах Орхуської Конвенції визнала руйн…

Цільова група з доступу до правосуддя в межах Орхуської Конвенції визнала руйнівний вплив агресії рф на екологічну ситуацію в Україні

???? Учасники XV зустрічі Цільової групи з доступу до правосуддя в межах Орхуської Конвенції заявили про тяжкі екологічні наслідки російської агресії проти України.

???? У ключових результатах зустрічі, скликаної у Женеві Європейською економічною комісією ООН, йдеться про руйнівний вплив агресії на життя людей, соціальний та економічний розвиток регіону і навколишнє середовище.

???? Учасники зустрічі нагадали, що Орхуська конвенція захищає права громадськості на доступ до прийняття рішень та правосуддя щодо довкілля. Невиправдане та неспровоковане повномасштабне вторгнення росії підірвало прогрес, досягнутий останнім часом у сфері охорони довкілля в Україні.

▫️ Закликаємо Сторони, відповідні міжнародні організації та органи засудити агресію російської федерації проти України та надати будь-яку можливу допомогу Україні у подоланні вищезазначених викликів, – йдеться в документі.

???? За словами радника Генерального прокурора Максима Попова, пропозицію закріпити в фінальному документі таку позицію внесла українська делегація.

???? У своєму виступі я підкреслив, що 16-тий пункт Цілей сталого розвитку ООН нерозривно пов’язує мир та справедливість. Водночас, війна в Україні загрожує життю людей, ситуації в регіоні та навколишньому середовищу. У зв’язку з цим було запропоновано засудити агресію рф проти України. Решта учасників Цільової групи з доступу до правосуддя нас підтримала, особливо вдячний колегам з Греції, – розповів Максим Попов.

???? Крім засудження російської агресії учасники Цільової групи також закликали Сторони Орхуської конвенції, яку ратифікували вже понад 40 країн, підтримати створення міжнародних спеціальних органів і міжнародних трибуналів, які розглядатимуть справи про агресію російської федерації проти України. Це допоможе забезпечити можливість компенсації екологічної шкоди та відповідальності за таку шкоду.

БІЛЬШЕ

Back to top button