Світ

Ракета-гігант. Новий запуск від SpaceX Ілона МаскаСюжет

Ракета-гігант. Новий запуск від SpaceX Ілона Маска

Фото: Space X

Запуск оказался лишь частично успешным

Компанія Ілона Маска SpaceX провела запуск найбільших в історії людства ракети та корабля – Super Heavy та Starship.

Ілон Маск та SpaceX продовжують переписувати історію. Компанія провела запуск найбільших в історії людства ракети та корабля – Super Heavy та Starship. Запуск виявився лише частково успішним, ракета з кораблем стартувала з космодрому, але за кілька хвилин вони вибухнули. За планом перший ступінь Super Heavy мав приземлитися відразу після старту, а Starship – вийти в космос. Однак через чотири хвилини корабель не зміг відокремитися від ракети-носія, вся система почала перекидатися і вибухнула.

 

Незважаючи на аварію, компанія Space X заявила, що вважає цей випробувальний запуск успішним: вони кажуть, що успіхом слід вважати вже те, що вся конструкція з ракети та корабля змогла вирушити у політ. Сам Ілон Маск привітав своїх співробітників з успіхом і повідомив, що за кілька місяців відбудеться новий випробувальний запуск.

 

Були готові до невдачі

 

Висота корабля і ракети-носія разом становила майже 120 метрів, а тяга майже вдвічі перевищувала потужність найпотужнішої з побудованих ракет.

 

Напередодні запуску Ілон Маск говорив, що команда готова до невдачі, тому що йдеться про ракету-гігант неймовірної потужності.

 

Представники SpaceX написали в офіційному обліковому записі компанії в твіттері: “При таких випробуваннях успішним результатом є те, чого ми навчилися, і сьогоднішнє випробування допоможе SpaceX – компанії, що прагне поширити життя на інші планети – підвищити надійність Starship”.

 

Інженер компанії Кейт Тайс, яку цитує агентство Reuters, пояснила, що цього разу для творців ракети та корабля головним було, щоб вони злетіли.

 

 

Що за ракета

 

Висота корабля Starship становить майже 120 метрів, а тяга майже вдвічі перевищує потужність будь-якого колись побудованого космічного корабля.

 

За задумом, він мав здійснити майже повний оберт навколо земної кулі.

 

Планувалося, що після старту Starship відокремиться від ракети і продовжить шлях вже на власних двигунах – над Карибським морем, а потім на висоту понад 100 км над поверхнею Землі.

 

Вихід на орбіту мав зайняти шість хвилин та 23 секунди.

 

За наступні 90 хвилин корабель мав здійснити майже повний оберт навколо планети, повернутися в атмосферу Землі та опуститися в Тихий океан на північ від Гавайських островів.

 

Ілон Маск розраховує, що ракета Starship повністю переверне індустрію ракетобудування та освоєння космосу.

 

Вона призначена для повного та швидкого повторного використання та, за задумом Маска, зможе здійснювати кілька рейсів на день, доставляючи на орбіту людей чи вантажі.

 

Маск також розглядає Starship як транспортний засіб, який може відкрити епоху міжпланетних подорожей для пересічних людей.

 

За випробуваннями Starship та ракети уважно спостерігає державна аерокосмічна адміністрація НАСА. На розробку варіанта Starship, здатного доставити екіпаж на Місяць, НАСА виділило SpaceX майже 3 млрд. доларів.

 

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button