Світ

Радбез ООН не допустив до виступу священника-колаборанта Гедеона

Радбез ООН не допустив до виступу священника-колаборанта Гедеона

Фото: Вікіпедія

Гедеон (в миру Юрій Харон) – колишній проросійський священнослужитель з України, колаборант.

Москва домагалася допуску колишнього архієпископа до виступу в онлайн-режимі, проте Лондон завадив її планам.

Рада безпеки ООН в середу, 26 липня, не допустила до виступу на її засіданні колишнього архієпископа УПЦ МП Гедеона (Юрія Харона), попри намагання Росії. Про це повідомляє інформаційне агентство Укрінформ.

У Нью-Йорку розпочалося засідання Радбезу, яке було скликане Росією для обговорення нібито “переслідування” російського православ’я в Україні.

Москва домагалася допуску архієпископа Гедеона до виступу в онлайн-режимі, проте Великобританія, що нині головує в Радбезі, ухвалила рішення допустити тільки двох промовців із трьох, запропонованих Росією.

Заступник постпреда РФ Дмитро Полянський зажадав поставити це питання як процедурне на розгляд членів Радбезу. Зрештою, “за” проголосувало троє, 12 – утрималися. Вього членів Ради безпеки – 15 осіб.

Гедеона, що під час широкомасштабного російського вторгнення в Україну співпрацював з окупаційною владою, а згодом втік на територію Росії, до виступу на засідання Ради безпеки не було допущено.

Представник РФ звинуватив британське головування в “упередженості”.


Гедеон (в миру Юрій Харон, нар. 10 червня 1960; Одеса, Українська РСР) – колишній проросійський священнослужитель з України, колаборант.

25 травня 2018 року був обраний єпископом Макарівським, вікарієм Київської митрополії. 16 червня був наречений, а 18 червня 2018 року митрополит Київський і всієї України Онуфрій у храмі Різдва Пресвятої Богородиці Голосіївського благочиння Києва звершив архиєрейську хіротонію архімандрита Гедеона в єпископа Макарівського, вікарія Київської митрополії.

На Різдво Христове у 2023 році співслужив митрополиту Казанському Кирилу в монастирі Казанської ікони Божої Матері, що в столиці Татарстану. Відправив Літургію і помолився за російських воїнів. 

Згодом, 20 березня 2023 року його було звільнено за станом здоров’я з посад вікарія Київської Митрополії та намісника Різдва Пресвятої Богородиці Десятинного чоловічого монастиря м. Києва.

Нагадаємо, у травні цього року Росія скликала неформальну зустріч членів Ради Безпеки ООН для обговорення “утисків” УПЦ МП в Україні. Серед “доповідачів” – директор неурядової організації Фонд боротьби з несправедливістю Міра Терада, протоієрей УПЦ МП Андрій Павленко, єпископ УПЦ МП Гедеон.

Митрополит УПЦ на Сумщині отримав підозру

Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button