Світ

Рада ЄС розгляне створення спеціального Українського фонду

Рада ЄС розгляне створення спеціального Українського фонду

Рада міністрів ЄС розгляне створення Українського фонду

Створення Українського фонду може дозволити Єврокомісії розпочати фінансування відповідних програм з початку наступного року.

Рада міністрів країн Євросоюзу з економіки й фінансів, яка сьогодні, 14 липня, засідає в Брюсселі, вперше розгляне пропозиції Європейської Комісії щодо перегляду бюджету ЄС на 2024-2027 роки  з метою створення так званого Українського фонду обсягом 50 мільярдів євро. Про це повідомив виконавчий віцепрезидент Європейської Комісії, єврокомісар з питань торгівлі Валдіс Домбровскіс, передає Укрінформ.

“Міністри мають намір уперше обговорити пропозиції Європейської Комісії щодо перегляду багаторічного бюджету ЄС, включаючи (створення) Українського фонду у 50 мільярдів євро, що складається з 17 мільярдів євро в грантах та 33 мільярдів євро в кредитах, та розрахований на період 2024 -2027 років. Тож ми маємо цей значний середньостроковий фінансовий пакет, та сподіваємось, що інші донори також робитимуть свої внески”, – сказав представник Єврокомісії.

Повідомляється, що пропозиції передані на розгляд європейських законодавців. За прогнозами, створення Українського фонду може дозволити Єврокомісії розпочати фінансування відповідних програм з початку наступного року.

Щоб отримати таке фінансування, Україна має подати план відновлення.

Таке фінансування матиме подвійну мету: воно виконуватиме функцію зі стабілізації макрофінансової ситуації в Україні, а також дозволятиме фінансувати спеціальні проєкти з відбудови країни, – йдеться у повідомленні.

Виконавчий віцепрезидент Єврокомісії повідомив, що цього року Україна отримує фінансування у розмірі 1,5 мільярда євро на місяць, на цей момент уже виплачено 9 мільярдів євро.

“Наступного року Український фонд виконуватиме подвійну функцію, у тому числі – із забезпечення макрофінансової стабільності та покриття розривів у фінансуванні, – додав виконавчий віцепрезидент Єврокомісії”, – додав Домбровскіс.

Нагадаємо, уряд Естонії схвалив принципи використання заморожених в країні російських активів для підтримки України

Шмигаль пояснив, що треба для залучення активів РФ до відбудови України

Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button