Світ

Рада ЄС і Європарламент узгодили правила конфіскації злочинних коштів

Рада ЄС і Європарламент узгодили правила конфіскації злочинних коштів

Фото: telegraf.com.ua

Законодавці ЄС домовилися про правила конфіскації злочинних грошей

У Брюсселі очікують, що це підвищить потенціал держав-членів ЄС у боротьбі з організованою злочинністю.

Рада Євросоюзу і Європарламент 12 грудня узгодили правила заморожування і конфіскації грошей, які є доходами від злочинної діяльності. Про це повідомила пресслужба ради.

“Прибутки від злочинної діяльності приголомшують. Тільки якщо в урядів є кошти повернути ці прибутки, у них є шанс боротися з організованою злочинністю”, – заявив міністр юстиції Іспанії, яка головує в Раді ЄС, Фелікс Боланьос.

Як зазначається в комюніке, нова директива “встановлює мінімальні загальноєвропейські правила щодо відстеження, ідентифікації, заморожування, конфіскації та управління злочинним майном”.

У Брюсселі очікують, що це підвищить потенціал держав-членів ЄС у боротьбі з організованою злочинністю.

“Директива застосовуватиметься до широкого спектра злочинів, таких як організована злочинність, тероризм, торгівля людьми та незаконний обіг наркотиків”, – йдеться в документі.

Згідно нових правил, передбачаються зобов’язання держав-членів забезпечити, щоб органи, які займаються технічним відстеженням, заморожуванням і управлінням злочинними грошима, “мали кваліфікований персонал і відповідні фінансові та технологічні ресурси”.

Майбутній закон також застосують “до порушення санкцій після того, як буде ухвалено директиву про визначення кримінальних злочинів і покарання за порушення обмежувальних заходів ЄС, яка все ще перебуває на розгляді”.

Як пояснюють у Раді ЄС, “у результаті люди і компанії, які отримують прибуток від обходу санкцій, побачать, що їхні доходи конфіскуються так само, як доходи торговців людьми або наркокартелів”.

Угода тепер має бути схвалена Комітетом постійних представників країн ЄС (Coreper). Після схвалення законопроєкт офіційно затвердять у Раді ЄС і в Європарламенті.

Нагадаємо, лідери ЄС схвалили плани використання мільярдів євро, отриманих від заморожених російських активів, для допомоги Україні.

Раніше повідомлялося, що США вперше передадуть Україні конфісковані активи російських олігархів, які потрапили під санкції.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button