Світ

Путін обурений вступом України в НАТО та законом Зеленського про корінні народи

На думку президента Росії, ідея Києва оголосити росіян некорінними в Україні "завдає потужний і дуже серйозний удар по російському народу"

Президент Росії Володимир Путін припускає, що на Заході обговорюють план вступу України до НАТО.

Про це інформує 1NEWS.

“Зараз американські партнери кажуть, що нічого не обіцяли ані Україні, ані українському керівництву, зокрема президенту (України Володимиру. – Ред.) Зеленському. Звідки ми це знаємо? Можна собі уявити, що план вступу України в НАТО обговорюється, принаймні ніхто не каже “ні” , – розмірковував президент РФ в інтерв’ю, показаному в середу, 9 червня, в ефірі телеканалу “Россия-1”.

Тому, на думку Путіна, “якихось гарантій невступу України в НАТО немає”, а є “формальні обмеження”.

“Уявіть собі, що Україна стане членом НАТО. Підлітний час ракети від Харкова чи Дніпра до Москви зменшиться до 7-10 хвилин. Це для нас червона лінія чи ні?”, — заявив президент РФ.

Він дозволив собі зневажливі зауваження на адресу президента України Володимира Зеленського, припустивши, що президент США Джо Байден відмовився обговорювати з Зеленським питання надання Україні Плану дій щодо членства у НАТО, оскільки це, мовляв, заважатиме двосторонній зустрічі між Байденом і Путіним, яка пройде 16 червня у Женеві.

“Можливо, просто вони йому (Зеленському. – Ред.) сказали: “знаєш що, ти зарано виліз, рано ще про це говорити. І не до місця ти виліз, тому що зараз намічається зустріч на вищому рівні двох президентів. Чого ти нам заважаєш? Псуєш нам обстановку перед самітом? Помовчати не міг кілька днів”, – так Путін змалював своє бачення того, яким чином Байден розмовляв з Зеленським.

Російський президент також вважає “розумними людьми” тих українців, які не підтримують вступ України до НАТО.

Таких в Україні, за підрахунками Путіна, “щонайменше 50 відсотків”.

Вони, за словами російського президента, “розуміють, що вони не бажають опинитися на лінії вогню, вони не хочуть бути розмінною монетою і гарматним м’ясом”.

Володимир Путін також прокоментував законопроєкт Зеленського “Про корінні народи України”, у якому корінним народом не вказані росіяни.

“Взагалі сам по собі розподіл на корінні, першосортні, другосортні категорії людей і так далі – це вже точно зовсім скидається, нагадує теорію і практику нацистської Німеччини”, – заявив Путін.

Російський лідер вважає, що називати російських некорінним народом України “не просто некоректно, а смішно і безглуздо”. Він заявив, що це абсолютно “неприйнятно і не відповідає жодним нормам міжнародного гуманітарного права”.

“Очевидний факт, що люди, які прийшли з цими територіями до складу Російської держави, називали себе росіянами. Тому говорити про росіян як про некорінний народ – це не просто некоректно, це смішно і безглуздо. Це не відповідає історії абсолютно”, – сказав Путін.

Путін також вважає, що український законопроект не відповідає нормам міжнародного гуманітарного права. При цьому, він упевнений, що реакції Заходу не буде.

На думку Путіна, Україна розглядається як антипод Росії, тому західні структури “воліють її взагалі не зачіпати”.

“Україну створюють як антипод Росії, тому вважають за краще не помічати нічого, в тому числі і свастики, з якою містами України ходять неонацисти”, – зазначив Путін.

Глава РФ зауважив, що сама по собі ідея такого законопроекту погана для всіх, але для російського народу це має особливе значення. Путін висловив припущення, що реалізація такої законодавчої ініціативи “призведе до того, що сотні тисяч, а може бути і мільйони змушені будуть або виїхати, не бажаючи бути людьми другого сорту, або почнуть себе переписувати якось по-іншому”.

“Ви розумієте, в чому справа? Справа в тому, що якщо взяти перепис населення радянського часу, я думаю, мало що змінилося, – це ж мільйони людей, які проживають там на території і писали себе росіянами. Ніхто не захоче бути людьми другого сорту, я вже не кажу про дискримінацію за мовою та інших складових нормального життя людини”, – зазначив президент РФ.

Він вирішив здійснити екскурс в історію, назвавши Україну “породженням радянського періоду”.

“Більшовики, організовуючи Радянський Союз, створили, в тому числі, союзні республіки і Україну. Можна згадати, що ці території прийшли до складу російської держави і процес їх возз’єднання з Росією почався в 1654 році після Переяславської Ради. І тоді ті люди, які проживали на цих територіях, а це, висловлюючись сучасною мовою, три області, – так ось, ці люди вважали і називали себе росіянами і православними”, – стверджує Путін.

Тому, запевняє він, говорити про росіян як про некорінний народ України – “це не просто некоректно, це смішно і безглуздо”, і “не відповідає історії абсолютно”.

Путін також зауважив, що не бачить нічого нового в зображенні на футболках української збірної карти України з контурами незаконно анексованого Росією Криму, мовляв, позиція Києва йому відома. На його переконання, тим самим українська влада “нехтує волевиявленням кримчан”.

Джерело: Німецька хвиля

Back to top button