Світ

Провокація Росії проти місії ЄС над Чорним морем: усі подробиціСюжет


Російський Су-35 “налякав” польський літак над Чорним морем. Поляки втратили керування та висоту, але змогли вирівняти літак.

Європейське агентство прикордонної та берегової охорони, відоме як Frontex, з 7 травня тимчасово призупинило свою патрульну місію над Чорним морем. Як пояснила прес-секретар прикордонної служби Польщі Ганна Михальська, таке рішення було ухвалено після “агресивного” інциденту з російським винищувачем у п’ятницю, 5 травня.

“Польоти призупинено, але екіпаж залишається в Румунії”, – повідомила Михальська для польського інформаційного агентства IAR.

“Напад” росіян

Польський літак L410 Turbolet був перехоплений російським винищувачем Су-35 під час планового патрулювання 5 травня приблизно за 60 км на схід від повітряного простору Румунії. Як повідомляється, росіяни були в режимі радіомовчання.

Зазначимо, що польський літак брав участь у місії MMO Western Black Sea 2023. Це спільна операція Румунії і координована Frontex. У ній беруть участь Польща, Іспанія та Швеція, а також Європейське агентство з безпеки на морі (EMSA) та Європейське агентство з контролю за рибальством (EFCA).

За словами Ганни Михальської, російський винищувач тричі небезпечно наближався до польського літака на п’ять метрів. Це викликало турбулентність, і екіпаж ненадовго втратив керування літаком та висоту. Польські пілоти змогли вирівняти літак і благополучно приземлилися в аеропорту імені Михайла Когелнічана приблизно о 13.50. Внаслідок інциденту ніхто з членів екіпажу не постраждав.

Після цього агентство Frontex вирішило тимчасово призупинити свою патрульну місію над Чорним морем.

Реакція на провокацію РФ

Офіційний представник польського уряду Петро Мюллер заявив, що “ймовірно, це була спланована провокація з боку Росії”, додавши, що Москва такими кроками намагається “привернути увагу міжнародної спільноти до таких провокацій”.

Екіпаж із Польщі, як зазначили в румунському міністерстві оборони, “діяв спокійно та професійно в ситуації, безвідповідально створеній російським пілотом”. При цьому румунська влада назвала поведінку російського Су-35 “абсолютно неприйнятною” та “агресивною”.

Тим часом, Міноборони Росії не відреагувало на цю подію, хоча раніше неодноразово заявляло, що всі польоти над Чорним морем виконуються у “суворій відповідності до міжнародних правил, не порушуючи кордонів інших держав”.

Які будуть рішення

Наразі Росія намагається порушувати стандарти, які існують на всіх ділянках у відносинах між державами, вважає військовий експерт, директор інформаційно-консалтингової компанії Defense Express Сергій Згурець.

“Зараз російська сторона робить ескалаційні дії в усіх напрямках. А коли ми говоримо про Чорне море, на мою думку, підхід усіх країн повинен полягати в тому, щоб шукати варіанти протидії цьому та не мінімізувати патрульні місії, які сьогодні здійснюються над Чорним морем”, – сказав він у коментарі для Еспресо.

Невдовзі Євросоюз ухвалить рішення про поновлення місії Frontex, вважає експерт. Більше того, за словами Згурця, можливо, скоро літаки НАТО супроводжуватимуть судна з цивільними місіями.

“Інцидент між польським та російським лытаками буде потребувати більшої консолідації сил НАТО та розуміння того, що вступ у війну з Росією може бути виконаний іншими обставинами, а не лише тим, наскільки Україна тримає лінію оборону у війні з РФ”, – зазначив він.

 

Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button