Світ

Провал розвідки? Як ХАМАС застав Ізраїль зненацькаСюжет


Сам напад був дуже добре організований, це може означати, що плануванням займалися спецслужби будь-якої іншої країни.

Напад ХАМАС на Ізраїль став наймасштабнішим за багато років арабо-ізраїльського конфлікту. У неділю вдень ізраїльський уряд повідомив, що з ранку суботи було вбито понад 700 ізраїльтян, і ця цифра може бути ще більшою. Крім того, понад 100 людей викрадено та понад 2 тисячі поранено. Армія оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) традиційно вважається однією з найбоєздатніших армій у світі. Ізраїльська спецслужба Моссад та військова розвідка АМАН теж мають високу репутацію, проте всі вони пропустили атаку ХАМАС, що зробило її ще болючішою.

 

Дуже багато питань

 

Обставини вторгнення, те, чому воно виявилося таким раптовим, чому до нього явно не були готові армія та спецслужби Ізраїлю, як вийшло, що не тільки мирне населення виявилося беззахисним, а й військові на базах були захоплені зненацька, чому палестинці змогли захопити багато одиниць бронетехніки. аж до танків — питань до ізраїльських військових та спецслужб дуже багато.

 

Сам напад був дуже добре організований. На думку багатьох коментаторів, це може означати, що планування займалися спецслужби будь-якої іншої країни. У коментарях найчастіше звучить слово “Іран”, хоча твердих доказів поки що ніхто не надав.

 

Дуже швидка атака

 

На самому початку Ізраїль зазнав масованого ракетного удару. Точна кількість ракетних пусків невідома, але їхній рахунок йде на тисячі. Протиракетна система Залізний купол збила багато ракет, але ХАМАС вдалося перевантажити ПРО кількістю — це була свого роду DDos-атака. Тому значна частина ракет долетіла до ізраїльських міст.

 

Можливо цей масований наліт відвернув увагу армійського командування, полегшивши завдання наземних сил ХАМАС.

 

Під час нападу, судячи з відеозаписів, які потрапили до соцмережі, палестинцям вдалося досить легко подолати захисну стіну на кордоні: палестинці пробивали її у багатьох місцях вибухами, долали на дельтапланах, проривалися через КПП.

 

Як палестинцям вдалося так швидко прорватися через роздільний бар’єр, оснащений датчиками стеження, камерами, який патрулюється і захищається стаціонарними постами? За деякими даними, засоби спостереження зазнали обстрілу та ударів дронів.

 

Але, як би там не було, завданням таких засобів є попередити про напад. Однак, судячи з наступних подій, таке попередження якщо й надійшло до відповідних центрів, зробити щось уже не вдалося.

 

Атака була настільки стрімкою, що, прорвавшись через захисний мур, бойовики ХАМАС швидко досягли кількох ізраїльських військових баз.

 

Судячи з відеороликів, солдати на них не були готові до відбиття атаки. Одних було вбито на території військових частин, інших захоплено в полон, причому на відеороликах було видно, що багато з них напіводягнені — можливо, в момент нападу вони спали.

 

Однак такий масований напад важко приховати на етапі розгортання. Тисячі запущених ракет – це сотні пускових установок. Дельтаплани, які перелітали стіну, мають звідкись стартувати. Групи бойовиків на машинах повинні були зануритися в них і висунутися на вихідні рубежі.

 

Як вдалося це зробити, не піднявши тривогу, невідомо, це теж вважається прорахунком ізраїльської військової розвідки.

 

Прорахунки у прогнозах

 

ХАМАС вдалося досягти раптовості через те, що ізраїльська розвідка вважала, що палестинці нині не мають наміру атакувати ізраїльтян.

 

Оцінка ізраїльської розвідки полягала в тому, що ХАМАС зараз ескалація невигідна, після тертя в останні тижні жителям Гази дали більше дозволів на роботу в Ізраїлі, в Газу зайшов черговий транш катарських грошей і так далі. Отже, передбачалося, що їхні поточні вимоги задоволені, воювати вони зараз не будуть”, — вважає ізраїльський військовий експерт Давид Гендельман.

 

Така оцінка призвела до того, що війська на кордоні з сектором Газа не перебували в стані підвищеної боєздатності, і раптовий масований удар і прорив через кордон призвів до дезорганізації та втрати управління військами.

 

“Перекидання сил до місця бойових дій було недостатньо швидко, недостатньо скоординоване. Саме тому ми зараз бачимо і, мабуть, скоро це буде опубліковано більше, більше загиблих старших офіцерів, полковників, підполковників. По-доброму, цього не повинно бути. Вони просто йшли попереду в контратаку на конкретні ланки диверсантів”, додав Гендельман.

 

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button