Світ

Проти іноагентів. Протести в Грузії та роль РФСюжет

Проти іноагентів. Протести в Грузії та роль РФ

Протесты в Грузии

У Тбілісі поліція застосувала сльозогінний газ та водомети для розгону акції протестувальників проти скандального закону про іноагентів, у правоохоронців полетіли коктейлі Молотова.

 

Грузія протестує. Спецназ застосовує сльозогінний газ, люди перекривають дороги. Все через ініційований депутатами руха Сила народу законопроект, який передбачає створення реєстру “агентів іноземного впливу”. Такими агентами стануть некомерційні організації та ЗМІ, понад 20% річного доходу яких складає закордонне фінансування.

 

Московський закон

 

Зареєстровані як агенти організації мають щороку подавати фінансову декларацію. Тому, хто спробує ухилитися від реєстрації як “агент” або не подасть декларацію, загрожуватиме штраф у розмірі 25 тисяч ларі (близько 9,5 тисяч доларів).

 

Міністерство юстиції для виявлення “агентів іноземного впливу” та перевірки виконання вимог закону отримає право проводити моніторинг, а чиновник, уповноважений проводити такий моніторинг – видобувати необхідну інформацію, у тому числі персональні дані.

 

“Прийняття цього закону значно підвищить якість поінформованості суспільства, що допоможе людям у ухваленні правильного рішення”, – заявив перед внесенням законопроекту до парламенту депутат Гурам Мачарашвілі. Він запевняє, що законопроект здебільшого скопійований з американського закону та доопрацьований з урахуванням “найкращих практик” демократичних країн.

 

При цьому посольство США у Тбілісі назвало ухвалення закону у першому читанні “чорним днем для грузинської демократії”.

 

Подібний закон діє в Росії, де тавро “іноземного агента” асоціюється зі “шпигуном”.

 

 

Президент за протестувальників

 

Президент Грузії Саломе Зурабішвілі в екстреному зверненні у вівторок із Нью-Йорка, де вона зараз перебуває з візитом, звернулася до учасників протестів проти суперечливого законопроекту про “іноагенти” та висловила їм свою підтримку.

 

“Звертаюся до вас, хто стоїть сьогодні ввечері на Руставелі, тому що я була там багато разів. Ви уявляєте вільну Грузію. Грузію, яка бачить своє майбутнє в Європі і не дозволить нікому позбавити її цього майбутнього”, – наголосила вона.

 

Президент Грузії наголосила, що законопроект про “іноагенти” не потрібен країні, і заявлені раніше обіцянки влади направити його до Венеціанської комісії не мають сенсу, тому що вона “дуже добре знає, що це за закон”.

 

“З першого ж дня я говорила, що накладу вето на цей закон. Обговорювати його подробиці не вважаю за потрібне”, – наголосила Зурабішвілі.

 

Проте парламент має можливість подолати президентське вето, як це вже було минулого року щодо так званого закону про прослуховування, який критикували Європейський Союз та правозахисники.

 

 

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button