Світ

Прощавай, рубль! Російська валюта летить у прірвуСюжет

Прощавай, рубль! Російська валюта летить у прірву

Фото: Global Look Press

Рубль продолжает падать

З початку серпня на Московській біржі долар подорожчав на шість карбованців, а євро на п’ять. Це більше, ніж за липень.

Російський рубль продовжує падати і прямо зараз є однією з трьох найслабших валют у світі в 2023 році, поряд із турецькою лірою та аргентинським песо. Ще рік тому курс рубля був 60 рублів за долар, а сьогодні впритул підійшов до позначки 100 рублів за долар. Зміцнити рубль у російської влади поки що не виходить. Що на нього чекає далі?

 

Причини падіння

 

На рубль тиснуть санкції та відтік капіталу із країни. Природні, начебто, процеси, коли ти розв’язуєш нічим не обґрунтовану війну у центрі Європи. Показово, що падіння рубля активізувалося і натомість маршу Євгена Пригожина на Москву.

 

Внесок у ослаблення рубля вносять і експортери. Минулого року владі вдалося зміцнити рубль у тому числі завдяки тому, що компанії зобов’язали продавати 80% валютних надходжень, тим самим створюючи пропозицію на біржі. Але з того часу платежі в доларах та євро стали небезпечними через загрозу блокувань, тому бізнес активно переходить на розрахунки в рублях, у тому числі з іноземцями. За результатами цих угод компанії не отримують валюту, яку могли б продати та зміцнити цим рубль. У реальному вираженні обсяг продажу валютної виручки скоротився більш ніж удвічі: з 16,8 мільярда доларів у липні 2022 року до 6,9 мільярда у липні 2023-го.

 

Чи буде гірше?

 

Падіння рубля може прискорити інфляцію. Однак поки що значного інфляційного тиску в Росії, на думку експертів, не спостерігається.

 

“І прискорення, якщо і буде, то це довгострокова історія. Тим більше, що війну рубль почав на рівні 80 рублів за долар, тож за півтора року девальвація поки не є такою значною”, – зазначає фінансовий аналітик Сергій Фурса.

 

Глава російського Центробанку Ельвіра Набіулліна визнає, що девальвація рубля впливає на інфляційні очікування і з часом позначиться на цінах, тому в РФ знову можуть підвищити ключову ставку. Якщо це станеться, депозити в банках стануть привабливішими для населення, яке зараз тримає гроші у валюті. Аналогічне рішення Центробанк ухвалив і минулого разу, 21 липня, проте девальвацію це не зупинило: рубль з того моменту знецінився до долара на 7%. А з початку року російська валюта втратила вже 25% від вартості.

 

Більшість експертів вважають, що курс долара по 100 рублів у серпні цілком реальний. А ще цілком реальне повернення до радянських практик, з кількома курсами рубля – офіційним та фактичним.

 

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button