Світ

Президентські вибори у Польщі на межі зриву

Вибори президента Польщі, які планували провести 10 травня за допомогою поштового голосування, можуть бути зірвані через спротив опозиції у Сенаті, заявляють в польському уряді, передає 1NEWS з посиланням на dw.com.

У опозиції поштове голосування за президента Польщі вважають антиконституційним

Проведення у Польщі президентських виборів, запланованих на 10 травня, опинилося під загрозою. Про це у понеділок, 4 травня, заявив віцепрем’єр-міністр Яцек Сасін.

Він зазначив, що станом на зараз провести вибори у заплановану дату буде вкрай важко і припустив, що голосування може бути перенесене. Серед можливих альтернатив Сасін назвав 17 та 23 травня. Віцепрем’єр заявив, що перенесення дати виборів на один чи два тижні не порушуватиме конституцію країни.

Голосування поштою під час коронавірусу

За словами Сасіна причиною цьому є спротив опозиції, що контролює верхню палату парламенту країни. Цей спротив не дозволяє вчасно ухвалити закон, який би дозволив провести вибори за допомогою поштового голосування. У владі ж поштове голосування вважають рішенням, яке дозволить провести вибори навіть на тлі епідемії COVID-19.

“За тиждень до виборів поляки не знають, коли відбуватимуться вибори. Відповідальними за це є опозиція та сенат”, – заявив Сасін.

Сейм Польщі, в якому правляча партія “Право і справделивість” (ПіС) має більшість, підтримав ініціативу влади провести президентські вибори за допомогою волевиявлення поштою ще на початку квітня. Однак для остаточного ухвалення законопроєкт потребує підтримки сенату.

Опозиція прагне бойкотувати вибори

У польській опозиції вважають поштове голосування неконституційним і закликають бойкотувати вибори. Втім, таку думку розділяють не лише суперники ПіС у парламенті, але й деякі представники владного табору. Віцепрем’єр та міністр освіти Ярослав Говін, наприклад, заявив про свою відставку через рішення Сейму та закликав перенести вибори на два роки.

Розкритикував ідею влади і голова Європейської народної партії (ЄНП) Дональд Туск. Він також вважає ухвалені поспіхом зміни до виборчого законодавства неконституційними та звинуватив владу у бажанні провести вибори будь-якою ціною.

 

 

 

 

 

Back to top button