Світ

Президент Франції оголосив про повне виведення військ з Малі – 1News

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО

Водночас президент Франції спростував заяви про те, що виведення військ є визнанням невдачі


Фото ВВС

У четвер, 17 лютого, Франція та її союзники оголосили про завершення антиджихадистської операції “Бархан” у Малі. Про це заявив президент Франції Еммануель Макрон, пише ВВС. 

Як повідомляється, війська беруть участь у боротьбі з ісламістськими бойовиками в країні з 2013 року. За словами Макрона, рішення вивести війська послідувало після розриву дипломатичних відносин на тлі зростання ворожості з боку правлячої військової хунти Малі.

“Ми не можемо залишатися залученими до воєнних дій разом з малійською владою, з якими ми не поділяємо стратегію та цілі”, – заявив президент Франції.

Водночас Макрон спростував заяви про те, що виведення військ є визнанням невдачі, і наполіг на тому, що Франція залишається відданою боротьбі з ісламістськими заколотами в регіоні. Він додав, що Нігер погодився прийняти у себе частину військ.

“Франція зіграла об’єднуючу роль у цій міжнародній мобілізації на користь Сахеля. Ми й надалі забезпечуватимемо цю об’єднуючу роль”, – додав Макрон.

Зазначається, що запланований вихід, який, як очікується, відбудеться протягом чотирьох-шести місяців, був узгоджений на зустрічі лідерів Європи та Африки в Єлисейському палаці в середу ввечері.

1News за темою: У Малі помер експрезидент, якого в 2020 році скинули військові

Нагадаємо, Франція та союзники проводили військові операції проти ісламістських терористичних угруповань у регіоні Сахель з 2013 року. До 2014 року операція мала назву “Сервал”, а після – “Бархан”. Вона поширилася на Буркіна-Фасо, Мавританію, Малі, Нігер та Чад.

Нещодавно повідомлялося, що міністр закордонних справ Франції Жан-Ів Ле Дріан звинуватив російську приватну військову компанію “Вагнера” у розкраданні ресурсів Малі. Глава МЗС Франції упевнений, що “ПВК Вагнера” використовує слабкість деяких африканських держав, щоб вкорінитися і посилити вплив Росії в регіоні.

Також повідомлялося, що Франція, 13 європейських країн і Канада засудили розгортання бійців російської ПВК “Вагнер” в Малі. Російські найманці навчають малійських військових і забезпечують захист високопоставлених чиновників.


ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS
Джерело

Back to top button