Світ

Працюють кораблі. Навіщо РФ шукає безпілотник СШАСюжет


Росія намагається знайти уламки американського БПЛА. А у США заявляють, що видалили програмне забезпечення і нічого цінного в них уже немає.

Російська армія проводить операцію з пошуку збитого раніше американського розвідувального безпілотника MQ-9 Reaper. На приблизне місце падіння БПЛА у Чорному морі прибули кілька кораблів російського флоту, які можуть спробувати знайти та підняти уламки дрону.

Чиновники з адміністрації США заявляють, що зробити це росіянам буде вкрай важко, і наполягають, що будь-яка цінна інформація, яка була в безпілотнику, була знищена.

Операція з пошуку БПЛА

Секретар Ради безпеки РФ Микола Патрушев підтверджує, що російські військові намагаються дістати уламки MQ-9 Reaper.

“Я не знаю, чи зуміємо ми дістати (БПЛА з моря – ред.) чи ні, але те, що це робити треба… І цим займатимемося обов’язково. Сподіваюся, звичайно, на успіх”, – сказав він.

Крім того, він заявив, що політ безпілотника США над Чорним морем нібито означає те, що Америка бере участь у війні РФ проти України.

“З приводу безпілотника – американці весь час кажуть, що вони не беруть участь у військових діях. Це чергове підтвердження, що вони беруть безпосередню участь у цих заходах”, – сказав він.

У свою чергу Кремль заявив, що рішення про пошук безпілотника ухвалює виключно Міноборони Росії.

“Це прерогатива військових. Якщо вони вважають, що це необхідно для наших інтересів та нашої безпеки в Чорному морі, вони це зроблять”, – заявив журналістам у ході селекторної наради прес-секретар Кремля Дмитро Пєсков.

Раніше в пропагандистських Telegram-каналах з’явився аудіозапис, на якому обговорюється підняття з дна Чорного моря частини уламків безпілотника, що впав. Зокрема, деякі люди стверджують, що їм вдалося підняти “кожух двигуна внутрішнього згоряння”. Зазначимо, що справжність запису офіційно не підтверджена.

Американська телекомпанія ABC News із посиланням на джерела в уряді США повідомила, що російським військовим, швидше за все, вдалося підняти MQ-9 Reaper. При цьому ЗМІ не наводить інших подробиць, які саме знайшли росіяни.

“Уламки не становлять цінності”

Водночас речник Ради національної безпеки Білого дому Джон Кірбі взагалі не підтверджує, що росіяни були на місці падіння безпілотника. При цьому він заявив, що США вжили заходів, щоб унеможливити отримання Росією будь-якої корисної інформації з уламків.

“Ми не надто занепокоєні тим, що вони можуть отримати до своїх рук”, – сказав Кірбі, передає CNN.

Глава Об’єднаного комітету начальників штабів США Марк Міллі напередодні уточнив, що американські військові видалили все програмне забезпечення зі збитого безпілотника MQ-9 Reaper. Такий крок був зроблений для того, щоб Росія не змогла отримати жодної секретної інформації, якби їй вдалося підняти уламки БПЛА.

“Ми цілком впевнені, що все цінне, що там було, більше цінності немає”, – сказав Міллі.

Генерал також повідомив, що безпілотник під час удару об воду розбився на частини, а уламки затонули на глибину близько півтора кілометра, тому підняти їх буде дуже важко. При цьому він уточнив, що США не шукатимуть залишки свого дрона, адже не мають кораблів у Чорному морі.

Що буде далі?

Історія зі зіткненням у Чорному морі посилює напруженість між США та Росією, вважає CNN. Телеканал зазначає, що Штати зробили рідкісний крок, поспішно розсекретивши та оприлюднивши кадри з безпілотника. Це, як вважають журналісти, може призвести до “словесної війни” щодо інциденту у Чорному морі.

ЗМІ нагадало заяву Європейського командування США про те, що інцидент “може призвести до прорахунку та ненавмисної ескалації” та слова Джона Кірбі про те, що цей інцидент став унікальним у плані того, наскільки “небезпечними, непрофесійними та безрозсудними” були дії Росії.

 

Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button