Світ

Помста ФСБ? Загинув пілот, який утік із РосіїСюжет

Помста ФСБ? Загинув пілот, який утік із Росії

Фото: РБК Украина

Российский военный пилот Максим Кузьминов

Максим Кузьмінов – російський військовий пілот, який у серпні минулого року перегнав гелікоптер Мі-8 в Україну.

 

Про Максима Кузьмінова дізнався весь світ, коли він наважився перегнати російський гелікоптер в Україну, а потім навіть відкрито розповісти про свої дії на прес-конференції. Тепер Кузьмінова знайшли мертвим в Іспанії.

 

Операція ГУР

 

У вересні 2023 року ГУР України опублікувало фільм, у якому розповіло подробиці операції з перегону російського вертольота МІ-8. У ньому російський військовий пілот Максим Кузьмінов пояснює, що зв’язався з українськими спецслужбами, оскільки не хотів сприяти злочинам Росії проти України.

 

Кузьмінов розповів, що злетів з аеродрому Курськ і попрямував у бік Харківської області, а біля населеного пункту Шебекіне “летів на гранично малій висоті 5-10 метрів у режимі радіомовчання”.

 

За словами Кузьмінова, разом із ним у гелікоптері було два члени екіпажу. “Зброї у нас при собі не було. Літчики у нас літають без зброї. Ніхто мені не зміг чинити жодного опору. Тому що штурман… він не має навичок пілотування вертольота”, — сказав пілот.

 

Далі, за його словами, події розвивалися так: “Я хлопців заспокоював, сказав, що все добре, що добрі люди, все буде чудово. Але вони почали боятися, почали трошки агресивно поводитися. І, виходить, вибігли з вертольота у бік кордону. Подальша їхня доля мені невідома, але, як випливає із ЗМІ, можливо, їх ліквідували”.

 

Глава ГУР Кирило Буданов у документальному фільмі розповів, що його відомство переконало Кузьмінова перелетіти в Україну та здати гелікоптер Мі-8. Двоє членів екіпажу, які не знали, що відбувається, було вбито при спробі втекти, додав він.

 

Родичам Кузьмінова, за словами Буданова, до операції допомогли залишити Росію.

 

Після цього в жовтні 2023 року на російському держканалі Росія 1 вийшов сюжет про Кузьмінова у підсумковому випуску “Вестей тижня”. Автор сюжету звинуватив Кузьмінова у вбивстві інших членів екіпажу та повідомив, що російські спецслужби вже отримали наказ про його ліквідацію.

 

 

Обставини смерті

 

“Підтверджуємо факт смерті”, – заявили в українському ГУР.

 

“Він же вирішив переїхати до Іспанії замість того, щоб бути тут. З того, що знаємо: запросив свою колишню до себе та знайшли застреленим”, – цитує УП неназваного співрозмовника в українській розвідці.

 

За словами співрозмовника УП, неподалік знайшли машину, що згоріла, на якій імовірно йшли ліквідатори.

 

Нестиковки

 

Перші повідомлення про можливу загибель Кузьмінова в іспанській провінції Аліканте викликали великі сумніви. Іспанське видання ABC повідомляло про вбивство 33-річного громадянина України у місті Вільяхойса, тоді як Кузьмінову 28 років і він громадянин РФ.

 

Про те, що в Іспанії вбито саме Кузьмінова, першим писав іспаномовний телеграм-канал Eureka news, який пізніше видалив це повідомлення, а сам цей канал пов’язують із творцем популярного російського провоєнного каналу Рибар Михайлом Звінчуком. Також про вбивство саме Кузьмінова повідомив італійський сайт із відкрито прокремлівським контентом Il Corrispondente. “Зрадники довго не живуть, і рано чи пізно приходить час загладити свою провину”, – писав цей італійський сайт, через що багато хто почав сумніватися в реальності новини про загибель Кузьмінова.

 

Початкову розбіжність у віці та громадянстві ЗМІ пояснюють новими документами, які колишньому російському пілоту могли видати після його перельоту українські спецслужби. Анонімні російські силовики в масках кілька разів у сюжетах федерального телебачення натякали, що Кузьмінов після втечі до України є для них однією з пріоритетних цілей. Як російським спецслужбам стало відомо про переїзд Кузьмінова з України до маленького містечка Вільяхойса, тепер, ймовірно, розбиратимуться спецслужби вже Іспанії.

 

 

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button