Світ

Полярники показали снігові “пончики” в Антарктиді

Полярники показали снігові пончики в Антарктиді

Фото: Національний антарктичний науковий центр/Facebook

Сніговий “пончик” в Антарктиді

Українські полярники зі станції Академік Вернадський показали рідкісне явище – кількашарові згортки снігу.

Українські полярники зі станції Академік Вернадський показали доволі рідкісне явище – сувої зі снігу, які ще називають сніговими рулонами, “пончиками”, або сніжками вітру. Національний антарктичний науковий центр опублікував відповідні фото у Facebook в суботу, 27 січня.
 

“Це кількашарові згортки снігу, всередині яких зазвичай є порожнеча. Вони можуть бути як зовсім невеликими – від кількох сантиметрів у діаметрі, так і досить помітними – діаметром понад метр, нагадуючи тюки сіна на полі. Таке явище є досить рідкісним, зокрема й для Антарктики, хоча зустріти його можна не лише тут”, – розповіли у центрі.

 

Для утворення снігових сувоїв, які “будуються” з двох різних шарив снігу, потрібна низка погодних умов. Нижній шар – підмерзлий або вкритий льодовою кіркою, він являє собою своєрідну підкладку. Верхній – свіжий, пухкий та мокрий та має вкривати нижній, але не прилипати до нього.

Температура повітря повинна бути близька до точки танення льоду (тобто дещо вище 0°С); сила вітру така, щоб переміщати грудки снігу, але не руйнувати їх.

 

Також для формування “рулонів” здебільшого потрібен схил – тоді вони легше згортаються.

 

“Необхідність збігу всіх цих досить специфічних умов якраз і робить снігові сувої унікальним явищем, яке нечасто побачиш. Оскільки в середині згортка сніг – свіжий та має невелику щільність, він легко вивітрюється, залишаючи отвір – інколи він утворюється одразу під час загортання снігової ковдри”, – пояснили полярники.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button