Україна

Зміни в мобілізації: що дозволив ЗеленськийСюжет


Зміни в мобілізації: що дозволив Зеленський

Президент України підтримав введення е-кабінету військовозобов’язаного, знизив призивний вік і погодив повторний медичний огляд для обмежено придатних до військової служби.

Президент Володимир Зеленський у вівторок, 2 квітня, підписав низку законів щодо змін в мобілізаційному процесі. Найголовніше, що тепер зміниться – це граничний вік для призовників. Тепер під мобілізацію підлягають чоловіки з 25 років, а не з 27 як було раніше.

Старий закон

Зазначимо, що підписаний сьогодні президентом закон було ухвалено Верховною Радою ще 30 травня 2023 року. Проте документ майже рік лежав без підпису Зеленського.

Очікувалось, що цю норму приймуть в іншому скандальному законопроєкті про посилення мобілізації, який уже пройшов перше читання. Саме цей документ отримав більше чотирьох тисяч правок, всіх їх розглянув Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки.

Таким чином, як повідомляють нардепи, наступного тижня будуть розглянуті комітетські правки і фактично проєкт буде готовий для обговорення в сесійній залі до другого читання.

Електронний реєстр

Окрім зниження призивного віку президент підписав закон про електронний реєстр військовозобов’язаних. Документ був ухвалений парламентом у січні 2024 року.

Закон передбачає запуск повноцінного електронного військового обліку в Україні. Зокрема, це стосується електронного кабінету військовозобов’язаного, данні в який будуть збиратися без жодної згоди громадян.

В реєстр будуть вносити таку інформацію:

  • номери мобільних телефонів, адреси електронної пошти
  • відомості про володіння іноземними мовами
  • інформацію про право на володіння зброєю
  • наявність посвідчення водія
  • дані про батьків військовозобов’язаного
  • реквізити внутрішнього та закордонного паспортів, ІПН
  • дані про виїзд за кордон
  • інформацію про судимості і таке інше.

Як розповідала заступник міністра оборони України Катерина Чорногоренко, на першому етапі запуску е-кабінету у призовників буде можливість актуалізувати свої дані. Для цього нададуть певні часові рамки. Після цього співробітники ТЦК використовуватимуть цю інформацію у своїй щоденній роботі.

Повторний медичний огляд

Президент також погодив норму, що чоловіки, які були визнані обмежено придатними до військової служби, повинні будуть протягом 9 місяців пройти повторний медичний огляд.

За новими правилами є лише два стани – “придатний” і “непридатний” до військової служби. Статут “обмежено придатного скасували”.

Тож повторна лікарська комісія має визначити, до якої саме категорії віднести людину, якщо раніше її вважали “обмежено придатною”.

Соцзахист для військових і копів

Окрім цього Зеленський сьогодні підписав законопроєкт щодо забезпечення прав військовослужбовців та поліцейських на соціальний захист.

Парламентський комітет значно доопрацював документ. Зокрема, підтримана можливість перебування військовослужбовців на лікуванні до 12 місяців (дозволяється виїзд за кордоном, без необхідності через чотири місяці особисто проходити військово-лікарську комісію), а також встановлено на рівні закону грошової виплати в розмірі 15 млн грн родині захисника в разі його загибелі.

Крім того, до другого читання вилучені всі норми про заборону військовим поширювати в медіа та мережі.
 

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button