Світ

Подорож до Титаніку. Загадкове зникнення батискафуСюжет

Подорож до Титаніку. Загадкове зникнення батискафу

Берегова охорона США продовжує пошуки зниклого підводного апарату з туристами

В Атлантичному океані продовжується пошук підводного міні-човна, що показує туристам затонулий Титанік.

Вже декілька днів літаки та кораблі різних країн світу беруть участь в пошуковій операції зниклого підводного апарату Titan в Атлантичному океані. Сьогодні канадський літак, який також залучений до операції, виявив певні “підводні шуми”.

Нагадаємо, що апарат почав опускатися в неділю для екскурсії, щоб відвідати останки океанського лайнера Титанік, затонулого в 1912 році на глибині 3800 метрів більш ніж за 600 кілометрів від Ньюфаундленду, але незабаром після цього загубився.

Час грає проти рятувальної операції, оскільки, за оцінками, резерв повітря всередині батискафа закінчиться в четвер.

Таємничі шуми

Виявлені шуми змусили пошукові групи перенести операції під воду “в спробі дослідити походження звуків”. Про це сьогодні зранку заявила в Twitter Берегова охорона США.

При цьому ні учасники операції, ні експерти не надали додаткових подробиць про природу чи діапазон звуків, або як вони були вловлені, хоча кілька американських ЗМІ повідомили, що звук, схожий на стукіт, чули кожні пів години щонайменше протягом чотирьох годин.

“Це означає, що хтось із туристів усередині батискафа намагається вийти на звʼязок із пошуковими групами й подає знак, що чекає на порятунок”, – повідомляють ЗМІ.

Батискаф міг застрягти в уламках лайнера

Titan належить і управляється оператором OceanGate Expeditions. Запас кисню на борту корабля розрахований на 96 годин, тобто він закінчиться до обіду четверга.

У неділю він почав спуск з п’ятьма пасажирами, але втратив зв’язок з поверхнею після двох годин занурення. Titan зазвичай виходить на зв’язок кожні 15 хвилин, посилаючи сигнал материнському кораблю Polar prince, який спустив його на воду. Останнє повідомлення надійшло, коли субмарина пливла над уламками Титаніка, після цього зв’язок припинився.

Корабель Polar prince

Керівник операції адмірал ВМС США Маугер визнав, що корабель міг застрягти в уламках, і сказав, що в цьому випадку рятувальна місія буде “дуже важкою”.

Експерти також назвали ще дві версії аварії Titan – у нього могла відключитися система електропостачання або статися коротке замикання.

Квиток за 250 тисяч доларів

Міні-субмарини класу Titan не мають можливості орієнтуватися під водою. Замість цього вони покладаються на текстові повідомлення з материнського корабля, щоб сказати їм, куди йти.

На борту батискафа були британський мільярдер і дослідник Хеміш Гардінг, 58 років, президент авіаційної компанії Action Aviation; досвідчений французький дослідник Поль-Анрі Наржоле, 73 роки, який очолив близько 50 експедицій на Титанік; 48-річний бізнесмен з Пакистану Шахзада Давуд та його 18-річний син Сулеман, а також Стоктон Раш, голова OceanGate.

 

Вартість туристичної експедиції становить близько 250 тисяч доларів на людину. Загалом занурення, екскурсія навколо затонулого Титаніка та спливання займають вісім-десять годин.

Пошуки тривають на величезній території

Літаки США та Канади, а також кораблі продовжують пошуки в районі близько 20 тисяч квадратних кілометрів відкритого моря.

Сьогодні вдень група з трьох канадських кораблів долучилася до пошуків батискафа. Також має доєднатись корабель Atalanta, який надісланий французьким урядом і оснащений підводним роботом, здатним проводити дослідження на великій глибині.

Як стало відомо, Стоктон Раш, виконавчий директор OceanGate, був попереджений у 2018 році приблизно тридцятьма представниками сектору підводних транспортних засобів, що “експериментальний підхід” компанії може спричинити проблеми “від незначних до катастрофічних”.

Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button