Світ

План Кремля та потенціал армії РФ. Новий звіт RUSIСюжет


Пік бойової сили армії РФ науковці прогнозують на кінець 2024 року, а проблеми з їхнім матеріально-технічним забезпеченням очікують лише в 2025 році.

Російська теорія перемоги в Україні зазнавала різних ітерацій протягом війни, але зараз у Кремля є чіткий план того, як він має діяти далі. Такого висновку дійшли наукові співробітники Королівського об’єднаного інституту оборонних досліджень (RUSI) Джек Вотлінг і Нік Рейнольдс.

У своєму звіті експерти також зазначають, що цей план підкріплюється достатньо високою бойовою міццю армії РФ.

Стратегічні цілі

Стратегічна мета Кремля – підкорення України – залишається не змінною, вважають науковці. Тепер в Москві твердо вірять, що перемагають, тому висувають Києву чіткі вимоги для перемир’я – поступитися вже окупованими територіями (а в деяких варіантах разом із Харковом і Одесою), згода не вступати в НАТО і збереження глави держави, затвердженого Росією. Єдина значна поступка, яку пропонує Москва – дозвіл “залишкам” України на приєднання до ЄС.

На думку авторів, процес, за допомогою якого Росія прагне досягти цього результату, складається з трьох етапів. Перший вимагає продовження тиску по всій довжині фронту з метою вичерпання боєприпасів і запасів особового складу Збройних Сил України. Паралельно з цим російським спецслужбам доручено зламати рішучість міжнародних партнерів Києва продовжувати надавати військову допомогу.

“Після того, як військова допомога буде значно обмежена, так що українські запаси боєприпасів вичерпаються, Росія має намір розпочати подальші наступальні операції, щоб досягти значних – хоча й повільних – успіхів на полі бою. Потім ці здобутки мають намір використати як важіль впливу на Київ, щоб змусити капітулювати на російських умовах”, – вважають науковці.

За таким планом перемогу в Кремлі очікують до 2026 року. При цьому автори не виключають, що цілі Кремля можуть розширюватися з успіхом або Москва може порушити будь-які угоди як з Україною, так і з НАТО.

“Російська теорія перемоги є вірогідною, якщо міжнародні партнери України не зможуть належним чином забезпечити ЗСУ ресурсами. Однак, якщо партнери України продовжуватимуть надавати ЗСУ достатню кількість боєприпасів і навчальну підтримку для придушення російських атак у 2024 році, то Росія навряд чи досягне значних успіхів у 2025 році”, – вважають Джек Вотлінг і Нік Рейнольдс.

Та й навіть при таких умовах, як зазначають науковці, бойова міць Росії піде на спад тільки після 2026 року.

Військовий потенціал Росії

Російська армія розпочала 2023 рік із дуже дезорганізованою силою в Україні, яка налічувала приблизно 360 тисяч військовослужбовців. До початку українського наступу в червні 2023 року чисельність зросла до 410 тисяч військових і ставала все більш організованою. Станом на початок 2024 року Оперативне угруповання військ РФ на окупованих територіях налічує вже 470 тисяч військовослужбовців.

Не зважаючи на брак підготовлених офіцерів та значні втрати, угрупування армії РФ збільшується на території України, констатують експерти.

Хоча широкомасштабного наступу наразі не відбувається, російським підрозділам доручено проводити менші тактичні атаки, які, як мінімум, завдають постійних втрат Україні та дозволяють армії РФ захопити й утримати позиції, говориться в звіті.

До того, російські “вербувальники виконують майже 85% поставлених цілей щодо залучення військ для участі в Україні. Тому Кремль вважає, що він зможе підтримувати нинішні темпи вибуття до 2025 року”.

Що стосується бойової техніки, то російське угруповання військ має приблизно 4780 одиниць ствольної артилерії, з яких 20% – самохідні; 1130 РСЗВ; 2060 танків та 7080 інших бойових броньованих машин, в основному з МТ-ЛБ, БМП і БТР. Їх продовжують підтримувати 290 вертольотів, зокрема 110 ударних вертольотів і 310 швидкісних реактивних літаків.

Водночас в звіті науковці відзначають дефіцит боєприпасів в армії РФ, що обмежує її можливості використовувати цю техніку, а також брак пілотів із достатнім досвідом для виконання ключових місій.

Загальна оцінка RUSI полягає в тому, що хоча якість російських сил навряд чи підвищиться, поки ЗСУ продовжуватимуть знищувати сили ворога, росіяни зможуть підтримувати стабільний темп атак протягом 2024 року.

Промисловий потенціал Росії

З точки зору можливостей російської промисловості підтримувати поточні операції, експерти зазначають, що Росія значно мобілізувала свою оборонну промисловість. Зокрема, Москва збільшила робочі зміни та розширила виробничі лінії на існуючих потужностях, а також відновила заводи, які раніше були законсервовані. Це призвело до суттєвого збільшення обсягів виробництва.

Росія постачає своїм військам близько 1500 танків на рік і близько 3000 бойових броньованих машин різних типів. Російське виробництво ракет так само зросло. Наприклад, на початку 2023 року російське виробництво балістичних ракет 9М723 Іскандр становило шість штук на місяць, наявні ракетні запаси становили 50 боєприпасів. До початку 2024 року Росія не тільки використовувала значну кількість цих ракет щомісяця з літа 2023 року, але й збільшила свої запаси до майже 200 балістичних ракет 9М723 і 9М727 Іскандр. Подібну картину можна спостерігати і для інших основних типів ракет, таких як Х-101″, – зазначили експерти.

Однак, попри ці досягнення, Москва стикається зі значними обмеженнями в довговічності та надійності свого промислового виробництва. Серед танків та інших бойових броньованих машин, які постачають армії, приблизно 80% не є новими, а натомість відремонтованими та модернізованими з російських військових запасів.

Науковці додають, що хоча Росія може підтримувати стабільний обсяг виробництва до 2024 року, вже в 2025 році вона зіткнеться з тим, що військова техніка потребуватиме набагато серйознішого відновлення, а до 2026 року вона вичерпає більшість своїх наявних запасів.

Іншим вразливим місцем для комплексної зброї Росії, як-от ракети, є велика залежність від західних компонентів. Навіть за існуючих санкцій їхня вартість для РФ зросла на 30%, тому Кремлю вдалося лише стабілізувати поставки, а не розширити їх, незважаючи на додаткові інвестиції.

Але, мабуть, найсерйознішим обмеженням для Росії є виробництво боєприпасів. Щоб досягти територіальних здобутків в Україні у 2025 році, Міністерство оборони РФ оцінило промислові потреби у виробництві або постачанні приблизно 4 мільйонів 152-мм і 1,6 мільйона 122-мм артилерійських снарядів у 2024 році. Російська промисловість повідомила, що може збільшити виробництво 152-мм патронів з приблизно 1 мільйона набоїв у 2023 році до 1,3 мільйона набоїв протягом 2024 року та виробити лише 800 тисяч 122-мм набоїв за той самий період.

“Це означає, що для належного забезпечення ресурсами збройних сил Росія повинна – у короткостроковій перспективі – ще більше вичерпати свої запаси боєприпасів, більшість із них при цьому перебуває у поганому стані. Щоб додатково компенсувати нестачу, Росія підписала контракти на постачання та виробництво з Білоруссю, Іраном, Північною Кореєю та Сирією. Хоча постачання снарядів з Північної Кореї допоможе Росії в 2024 році, воно не компенсує значну нестачу 152-мм боєприпасів у 2025 році”, – додали автори статті.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button