Світ

Північна Македонія обрала нового президента

Переміг Стево Пендаровські, який є кандидатом від правлячої коаліції, а також давнім вищим державним службовцем і академіком.

Прозахідний кандидат у президенти Північної Македонії Стево Пендаровські виграв у другому турі президентських виборів після кампанії, в якій гостро стояло питання розбіжностей з приводу зміни назви країни.

Про це повідомляє 1NEWS.

Результати Державної виборчої комісії на підставі 99,5 відсотка підрахованих голосів показали 51,7 відсотка голосів за Пендаровські, який є кандидатом від правлячої коаліції, а також давнім вищим державним службовцем і академіком.

Його суперник, кандидат від націоналістичної ВМРО-ДПМНЕ Гордана Сіляновська-Давкова отримала 44,7 відсотка голосів.

Явка в неділю склала 46,6%, що перевищує 40-відсотковий поріг, необхідний для того, щоб результат виборів був дійсним.

Влада розраховує отримати дату початку переговорів про вступ до ЄС у червні і стати наступною державою-членом НАТО наступного року.

“Перемога цієї концепції дає майбутнє для республіки Північної Македонії, і це наш квиток до Європи”, – заявив Пендаровські журналістам після оголошення результатів виборів.

Він також заявив, що першими його кроками на посаді глави держави стане підписання закону про соціальний захист і вирішення питання про статус Спеціальної державної прокуратури.

«У нас, на превеликий сором, все ще не підписано прийнятий парламентом Закон про соціальний захист. Крім цього, я вживатиму всіх залежних від президента заходів для встановлення контакту з опозицією, щоб домовитися про те, яким ми хочемо бачити в майбутньому статус Спеціальної державної прокуратури Північної Македонії», – заявив Пендаровські.

Крім цього, новий президент має намір підписати всі непідписані чинним главою держави Георге Івановим закони і розпочати формування президентської адміністрації.

Пендаровські вступить на посаду 12 травня, коли закінчуються повноваження чинного президента Георге Іванова.

Джерело: Європейська правда/Укрінформ

Back to top button