Світ

Перед великим наступом РФ: яку зброю отримають ЗСУСюжет


Більша частина нового пакета допомоги від Штатів вже знаходиться біля кордонів України, пишуть ЗМІ.

Цього тижня низка союзників України оголосили про потужні пакети військової допомоги для ЗСУ. Головне їхнє завдання – це посилення захисту українського неба та можливість наших військових притупити великий наступ Росії, який, за даними розвідників, очікується вже наприкінці травня – на початку червня. Хто і що саме передасть Україні – далі в сюжеті.

США

20 квітня Палата представників США проголосувала за законопроєкт про допомогу для України у розмірі понад 60 мільярдів доларів. Документ має підтримати ще Сенат (голосування відбудеться 23 квітня), а потім його має підписати президент Джо Байден. Він пообіцяв зробити це якнайшвидше. Відомо, що в цей пакет увійдуть далекобійні ракети ATACMS.

Окрім цього, як зазначає видання Politico, Пентагон зараз працює над ще одним пакетом. Як пишуть журналісти він буде значно більшим, ніж останній транш у розмірі 300 млн доларів.

За даними видання, допомога ймовірно включатиме бойові машини Bradley Fighting Vehicles, старі Hummer і бронетранспортери M113, а також ракети.

В свою чергу, агентство Reuters з посиланням на двох американських чиновників уточнює, що вартість цієї допомоги складе один млрд доларів.

“Пакет включає транспортні засоби, боєприпаси протиповітряної оборони Stinger, додаткові боєприпаси для HIMARS, артилерійські боєприпаси калібру 155 мм, протитанкові боєприпаси TOW і Javelin та іншу зброю, яку можна негайно використовувати на полі бою”, – йдеться у повідомленні.

Також за інформацією CNN, Сполучені Штати заздалегідь перекинули до країн Європи частину озброєнь із цього пакету допомоги Україні.  На даний момент більша частина озброєння начебто знаходиться біля кордонів України, на складах у Німеччині та Польщі. Це має скоротити кількість часу, яка потрібна для доставки зброї. Очікується, що одним із перших ЗСУ передадуть артилерійські снаряди.

Велика Британія

Королівство виділяє найбільший пакет військової допомоги в історії України на 617 млн доларів. Сайт британського уряду повідомляє, що прем’єр Ріші Сунак оголосить про це сьогодні під візит до Польщі. Пакет міститиме:

  • 60 човнів, у тому числі рейдові та водолазні катери, та морські гармати;
  • Понад 1600 ударних та протиповітряних ракет та додаткові Storm Shadow;
  • Понад 400 од. техніки, у тому числі 160 БМП Husky, 162 бронемашини та 78 всюдиходів;
  • Майже 4 млн боєприпасів до стрілецької зброї.

Окрім цього під час спільної пресконференції з генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом Сунак заявив, що уряд Британії має намір перевести оборонно-промисловий комплекс країни у воєнний режим. У зв’язку з цим Лондон виділить додатково 12,4 млрд доларів на виробництво боєприпасів.

Литва

Країна сьогодні, 23 квітня, оголосила про передачу ЗСУ партії командно-штабних броньованих машин M577. Точну кількість транспортних засобів не повідомляють.

У відомстві нагадали, що цього року вже надали Україні допомогу на суму 84 мільйони євро і мають на меті зберегти цю динаміку. Окрім цього у суботу Литва передала Україні легкий бойовий літак L-39ZA Albatros.

Швеція

Міністр оборони країни Пол Йонсон сьогодні заявив, що “просто зараз” вони доставляють в Україну засоби ППО та снаряди. Озброєння надходить в рамках пакета допомоги обсягом близько 650 млн євро.

Йонсон також зазначив, що Швеція не виключає можливості надати Україні й свої системи Patriot і ЗРК RBS 70. Проте зараз, за його словами, країна зосереджена на фінансовій підтримці німецької ініціативи з постачання цих систем Україні.

“Зараз ми зосереджені на фінансовому внеску, а також, можливо, на RBS 70, тому що це могло б полегшити деякий тиск на системи Patriots”, – сказав міністр оборони країни.

Німеччина

Уряд країни зараз тисне на США з ціллю змусити поставити Україні хоча б одну систему Patriot, пише Bloomberg. Таким чином Берлін хоче допомогти Києву закрити прогалину в протиповітряній обороні.

Також повідомляється, що цього тижня Німеччина також продовжить тиснути на європейських союзників, включаючи Францію та Італію, щоб оцінити, на що вони здатні.

Журналісти зазначають, що для німецьких військових три ЗРК Patriot становитимуть чверть їхнього арсеналу – набагато більшу частку, ніж у США. Іншим обладнанням, яке пропонує Берлін, є системи земля-повітря Samp/T, ракети NASAMS і Hawk, системи Iris-T, а також запчастини і фінансування для підтримки цих зусиль.

Греція

Греція зможе передати Україні ЗРК Patriot під “гарантії” від США, пише видання Pronews. Так, Афіни передадуть Києву одну батарею Patriot Pac 3, яка зможе збивати балістичні цілі.

Щодо умов – то це гарантії безпеки або фінансова компенсація від Вашингтона, яка діятиме під час усього терміну “оренди” системи.

Рronews додає, що Греція передасть Україні лише одну батарею, однак згодом Київ зможе отримати й другу. У виданні стверджують, що таке рішення, імовірно, викличе розбіжності всередині країни.
 

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

16 − 6 =

Back to top button