Світ

Пентагон занепокоєний зростаючим інтересом РФ та Китаю в Арктиці – звіт


Оскільки сім з восьми арктичних країн є членами НАТО, Сполучені Штати мають значний потенціал для партнерства в цьому регіоні.

США розширять військову готовність і спостереження в Арктиці, враховуючи підвищений інтерес Китаю та Росії в поєднанні з новими ризиками, спричиненими прискоренням зміни клімату. Про це мовиться у новому звіті Пентагону.

Пентагон висловив занепокоєння стосовно “зростаючого зближення” між Китаєм і Росією, двома головними конкурентами Вашингтона у сфері національної безпеки.

“Танення арктичних льодів відкриває нові судноплавні шляхи, що створює підвищений інтерес і активність як з боку Китайської Народної Республіки, так і Росії”, – наголосила Кетлін Гікс, заступниця міністра оборони. Китай є “єдиним стратегічним конкурентом, який бажає і дедалі більше має можливості змінити міжнародний порядок”, тоді як Росія “продовжує становити гостру загрозу безпеці та стабільності в регіоні”.

За інформацією Гікс, РФ співпрацює в Арктиці з Китаєм, що є додатковим викликом для оборони США.

В Арктичній стратегії також акцентували, що Китай, хоч і не є арктичною країною, активно збільшує свою присутність у регіоні. Країна використовує три криголами для проведення як цивільних, так і військових досліджень у регіоні, а також тестує безпілотні підводні апарати й літаки, придатні для польотів у полярних умовах.

Тоді як Росія продовжує вкладати кошти в нову військову інфраструктуру та відновлювати об’єкти радянського періоду в регіоні. Її Північний флот розміщений на Кольському півострові разом з підводними човнами, озброєними балістичними ракетами.

Оскільки сім з восьми арктичних країн є членами НАТО, Сполучені Штати мають значний потенціал для партнерства в цьому регіоні.

У Стратегії закликали використовувати ці можливості для зміцнення національної безпеки, зокрема через розширення присутності в Арктиці, збільшення обсягів операцій та проведення військових навчань.

Нагадаємо, у Сибіру був зафіксований новий температурний рекорд, який свідчить про те, що темпи потепління Арктики значно прискорилися. Вчені зазначають, що Арктика почала теплішати на 80 років швидше.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

3 × 2 =

Back to top button