Світ

ПАР не підтримає жодну сторону у війні в Україні – президент

ПАР не підтримає жодну сторону у війні в Україні - президент

Президент ПАР Сиріл Рамафоса

Республіка не відмовиться від “позаблокової позиції” та виступає за політичне вирішення ситуації, наголосив Сиріл Рамафоса.

Південно-Африканська республіка не підтримає жодну сторону у “російсько-українському конфлікті”. Про це заявив президент ПАР Сиріл Рамафоса у щотижневому посланні до громадян, яке було опубліковане 15 травня.

За його словами, з початком війни в Україні на республіку справляють “надзвичайний тиску”, щоб вона відмовилася від своєї позаблокової позиції та стала на бік того, “що фактично є змаганням між Росією та Заходом”.

“Ми завжди були тверді у цьому питанні: ПАР не була і не буде втягнута у боротьбу між світовими державами. Це не означає, що у нас немає позиції щодо російсько-українського конфлікту”, – зазначив Рамафоса.

Він вважає, що міжнародній спільноті необхідно працювати разом, щоб терміново домогтися припинення бойових дій і запобігти подальшим людським жертвам. 

“Реальність така, що російсько-український конфлікт і напруженість, яка лежить в його основі, не вирішаться військовим шляхом. Це потрібно вирішувати політично. Ми не погоджуємося з тим, що наша позаблокова позиція надає перевагу Росії над іншими країнами. Ми також не визнаємо, що це має загрожувати нашим відносинам з іншими країнами”, – наголосив глава ПАР.

Він додав, що республіка віддана статтям Статуту ООН, включаючи принцип, згідно з яким усі країни-члени повинні вирішувати свої міжнародні суперечки мирними засобами. 

Рамафоса також прокоментував звинувачення в постачанні зброї до РФ. Політик підкреслив, що не має конкретних доказів цієї інформації та ініціював незалежне розслідування для встановлення фактів.

У ПАР “відріклися” від заяви про вихід з Міжнародного кримінального суду

Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button