Світ

Пандемія коронавірусу може привести до спалаху іншого захворювання

Пандемія коронавірусу може спровокувати спалах іншого заразного захворювання – кору, вважають вчені з Дитячого науково-дослідного інституту Мердока в Мельбурні. Їх прогноз опублікований в журналі Lancet, пише 1NEWS, посилаючись на Главком.

За словами фахівців, на ймовірність швидкого поширення цього гострого інфекційного захворювання серед дітей впливають такі фактори, як пропуск планової вакцинації дітей через обмежувальні заходи, зростання рівня бідності, у тому числі через скорочення соціальної допомоги у багатьох країнах, що розвиваються.

«Нещеплені діти – це майже стовідсоткова ймовірність епідемії кору у наступному році», – сказав провідний автор дослідження, професор інституту Кім Малхолланд.

З посиланням на дані ВООЗ він повідомив, що в цьому році близько 94 мільйонів дітей пропустили планову вакцинацію через відкладені процедури імунізації, яку спровокувала пандемія коронавірусу.

«Все перераховане дає підставу припускати, що у наступному році кір та краснуха можуть досягти розмаху епідемій, про які зараз пам’ятають тільки старі лікарі», – уклав він.

Кір є одним з найбільш заразних інфекційних захворювань. Вона передається повітряно-крапельним шляхом. Інфекція викликає такі ускладнення, як отит, енцефаліт і менінгіт, а також може призвести до смерті. У нещепленої людини ризик зараження після контакту з інфікованим перевищує 90 відсотків.

Нагадаємо, що за даними ВООЗ смертність від кору зросла за три роки на 50%.

Back to top button