Світ

ЄС готує для Києва “зернову пропозицію” – ЗМІ

ЄС готує для Києва зернову пропозицію - ЗМІ

Фото: Unsplash

ЄС запропонує Україні погодитись на продовження заборони на експорт зерна до п’яти країн

У травні Євросоюз дозволив п’яти країнам, які межують з Україною, ввести заборону на продаж української пшениці, кукурудзи, ріпаку та насіння соняшнику на внутрішньому ринку.

Україні мають намір запропонувати продовжити дію тимчасової заборони на експорт українського зерна до п’яти країн ЄС з одночасним збільшенням транзитних можливостей “коридорів солідарності”. Про це у вівторок, 12 вересня, пише Укрінформ з посиланням на єврокомісара із питань сільського господарства Януша Войцеховського. 

Він зазначив, що у ЄС доклали зусиль, щоб українське зерно експортувалось туди, “де воно є найбільш необхідним”. Водночас, він назвав ефективними обмеження експорту в п’ять країн, що нібито дозволило стабілізувати їхні ринки. 

“Давайте не будемо це руйнувати. Сподіваюся, що Україна також поділятиме такий підхід. Тому що альтернативою є хаос, – одноосібні рішення певних країн-членів, проблеми з протестами, блокуванням доріг, – все це не буде добрим для України, жодним чином. Особливо у ситуації, коли чорноморські порти України залишаються заблокованими”, – наголосив Войцеховський.

Натомість він запропонував збільшити експорт так званими “коридорами солідарності ЄС”.

“Таким чином транзитні спроможності для українського зерна можливо збільшити до 4,7 млн тонн на місяць”, – зауважив єврокомісар. 

Він додав, що ЄС запропонує сплачувати українським компаніям компенсацію за вартість транзиту зерна, щоб підтримати його цінову конкурентоспроможність на світовому ринку.

Україна звернеться до арбітражу Світової організації торгівлі (СОТ) через рішення Польщі продовжити заборону на імпорт зерна до кінця року. 

Нагадаємо, сьогодні Польща оголосила, що продовжує до кінця року заборону на імпорт української агропродукції, яка мала діяти до 15 вересня. Аналогічне рішення можуть прийняти ще чотири країни Східної Європи.

У МЗС називали “неприйнятними” такі дії та наголосили, що вони не відповідають духу Угоди про асоціацію між Україною та ЄС і принципам Єдиного ринку.

Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button