Світ

Ожиріння, куріння та алкоголь загрожують європейцям

Про це попереджає Всесвітня організація охорони здоров'я

Середня очікувана тривалість життя в країнах Європи продовжує зростати, проте ожиріння та збільшення частки людей із зайвою вагою загрожують змінити цю тенденцію. Такими є висновки Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), яка представила свій звіт щодо стану здоров’я населення Європи, – повідомляє 1NEWS.

Звіт публікується організацією кожні три роки та охоплює 53 держави, які входять у зону відповідальності регіонального офісу ВООЗ. Згідно з даними ВООЗ, середня очікувана тривалість життя при народженні в європейських країнах зросла з 76,7 року в 2010-му до 77,8 у 2015 році. Утім, ці показники значно різняться за країнами: найвищою очікувана тривалість життя є у Люксембургу (83,1 року), а найнижчою – в Молдові (71,6 років). Як і раніше, жінки живуть у середньому довше за чоловіків – 81,1 проти 74,6 року.

За даними фахівців організації, у 2016 році понад 23 відсотки населення Європи страждали на ожиріння – це на 2,5 відсотка більше, ніж шість років тому. 58,7 відсотка мали зайву вагу – також зростання на 2,8 відсотка.

Окрім зайвої ваги та ожиріння загрозу здоров’ю європейців також становлять куріння та надмірне споживання алкоголю – за цими показниками Європа посідає перше місце у світі, вказують у ВООЗ. Так, в європейських країнах близько 29 відсотків людей віком старше 15 років курять. У середньому кожен житель Європи спожиє 8,5 літра чистого алкоголю. Найвищим цей показник є в Литві (15,2 літра), Чехії (12,7) та Бельгії (12,6).

Джерело: Німецька хвиля

Back to top button