Світ

Озброєні прихильники Трампа взяли штурмом Конгрес США: хроніка, фото й відео кривавих подій

Чинний глава Білого дому ганебно закінчує своє перебування при владі

Перед Капітолієм – будівлею Конгресу США, – де відбувались дебати за результатами президентських виборів почалися заворушення.

У середу, 6 січня, після промови чинного президента США Дональда Трампа на мітингу у Вашингтоні його прихильники прорвалися до Капітолію через загородження, стались сутички з поліцією, – розповідає 1NEWS.

Кадри з місця подій показують, що в демонстрантів є вогнепальна зброя і правоохоронці у відповідь застосували сльозогінний газ.

Згідно з інформацією телеканалу CNN, один з поліцейських вистрелив у одну з прихильниць Трампа, котра брала участь у штурмі.

Куля влучила в грудну клітину жінки, вона перебуває в критичному стані.

Після прориву поліцейських кордонів в Конгресі призупинено обговорення підсумків виборів.

Через заворушення у Вашингтоні запроваджена комендантська година.

Поруч з двома будівлями Капітолію знайдені підозрілі пакети.

За даними американських ЗМІ, конгресмени уже евакуйовані і знаходяться в безпечних місцях.

Повідомляється, що в безпеці також перебувають віцепрезидент Майк Пенс, а також майбутня віцепрезидентка Камала Харіс.

Спікерка Палати представників Ненсі Пелосі та влада Вашингтона закликала втрутитись в ситуацію Національну гвардію.

Трамп між тим закликав своїх прихильників підтримати поліцію і діяти мирно.

Дії прихильників Трампа викликали різку критику з боку конгресменок від Демократичної партії, котрі вбачають у цьому спробу “перевороту”.

Так, членкиня Палати представників Карен Басс написала у соціальній мережі Twitter: “Президент Сполучених Штатів підбурює до перевороту. Ми не дамо себе залякати. Не дамо себе настрахати”. Інша членкиня Демпарії, Вал Демінгс, котра теж представляє демократів у нижній палаті Конгресу, так само засудила штурм демонстрантами Капітолію як свідчення “перевороту”.

Схожі висловлювання надходять і від низки інших американських законодавців.

6 січня обидві палати Конгресу США зібралися для проведення формальної процедури затвердження перемоги Джо Байдена на проведених у листопаді минулого року виборах президента.

Через подані письмові заперечення конгресменів-республіканців Палата представників і Сенат пішли на окремі дебати щодо цього.

О 22:13 за київським часом Дональд Трамп знову звернувся до своїх прихильників у Twitter.

“Я прошу всіх у Капітолії США залишатися мирними. Жодного насильства! Пам’ятайте, ми – партія правопорядку – поважайте закон і наших великих чоловіків та жінок у синій формі (поліцейських. – Ред.)”, – заявив він.

Міністерство оборони США ще не ухвалило рішення про розгортання Національної гвардії, хоча поліція Капітолійського пагорба просить про підкріплення.

Демонстранти, які штурмували Капітолій США, проникли до об’єкту федеральної власності, і їм можуть висунути звинувачення.

Віцепрезидент США Майк Пенс попросив прихильників Трампа залишити Капітолій і припинити насильство.

“Цей напад на наш Капітолій не залишиться без покарання, і причетні до нього будуть притягнуті до відповідальності за всією суворістю закону”, – написав у Twitter Пенс.

Саме Пенс, який наполягав, що не може скасувати результати виборів 2020 року, попри тиск з боку президента, головував на спеціальному засіданні Конгресу, коли протестувальники увірвалися в будівлю. Віцепрезидента відвезли в безпечне місце.

О 22:36 речниця Білого Дому Келі Макенені повідомила у Twitter, що Дональд Трамп доручив направити до будівлі Капітолію Національну гвардію.

Приблизно о 23:00 за київським часом до нації зі штату Делавер звернувся обраний президент США Джо Байден.

Він закликав “натовп”, який увірвався до Конгресу, “відступити і дозволити роботі демократії просуватися вперед”.

“Напад на Капітолій – це не протест, це заколот”, – зазначив Байден.

Він закликав Трампа виступити зі зверненням і “вимагати припинення цієї облоги”.

“Демократія крихка. Щоб зберегти її, потрібні лідери, віддані не особистій владі, а загальному благу”, – наголосив Байден.

Через кілька хвилин після цього зі зверненням виступив Дональд Трамп.

“Я знаю ваш біль. Я знаю ваш біль”, – заявив чинний президент США. Він знову переконував американців, не маючи жодного обґрунтування для цього, що вибори “вкрали”.

“Але ви маєте тепер йти додому”, – звернувся він до прихильників.

Використовуючи одне з гасел своєї кампанії, він додав: “У нас має бути мир. У нас має бути закон і порядок. Це були підтасовані вибори, але ми не можемо грати на руку цим людям. Нам потрібен мир”.

На фото з місця подій можна побачити демонстрантів, які гуляють по залах Конгресу. В деяких є при собі зброя.

Майже всі учасники протесту у Вашингтоні тримають плакати та прапори з іменем Трампа або носять символіку, яка його підтримує.

Деякі були помічені в костюмах, що пропагують теорію змови QAnon, в якій стверджується, що Трамп працює над знищенням влади еліти педофілів.

Також у людей, які штурмували Конгрес, були помічені кілька прапорів Конфедерації. Конфедерація – це повстала група штатів, які прагнули відокремитися від США у 1860-х роках, боролися за збереження рабовласництва, але програли у громадянській війні.

Тим часом, у штаб-квартирі Республіканського національного комітету у Вашингтоні було виявлено вибуховий пристрій. Одночасно було евакуйовано й  штаб-квартиру Демократичного національного комітету, де було виявлено підозрілий пакунок.

Зауважимо, що обидві штаб-квартири знаходяться по сусідству й розташовані лише за кілька кварталів від Капітолію США.

У будівлю Капітолія, яку у середу взяли в облогу прихильники Трампа, незгодні з його поразкою, згодом увійшли силовики спеціального призначення.

Жінка, яка отримала вогнепальне поранення під час штурму Капітолію, померла у лікарні через кілька годин.

Згідно свідчень очевидців, це сталося всередині Капітолію під час прориву натовпу через кордон поліції. Невдовзі після прориву до будинку під’їхала машина швидкої допомоги. Поліція Капітолію пропустила бригаду фельдшерів із катанкою.

“Так, доросла жінка, що отримала вогнепальне поранення, померла у місцевому госпіталі”, – сказав речник поліції Дастін Стернбек.

“Біла жінка, постріл у плече”, – поспіхом заявив один із офіцерів. Через кілька хвилин фельдшери з’явилися із пораненою.  Зазначається, що її обличчя та торс були у крові.

Згодом після цього в екстреній службі Вашингтону (D.C. Fire And EMS) повідомили, що поранена – у критичному стані, а загалом з різних причин госпіталізували щонайменш 5 осіб.

CNN з посиланням на свої джерела повідомляє, що в критичному стані перебуває також 24-річний хлопець, який впав з великої висоти, намагаючись залізти на стіну будівлі Капітолію.

43-й президент США Джордж Буш-молодший заявив, що тільки в “бананових республіках” підсумки виборів оскаржуються методом заворушень.

 “Я вражений безрозсудним ставленням деяких політичних лідерів із часів виборів і недоліком поваги до наших політичних інститутів, наших традицій і законодавства”, – заявив він.

Барак Обама, Білл Клінтон і Джиммі Картер також засудили насильство у Вашингтоні та закликали всіх дотримуватись закону.

Адміністрація соціальної мережі Twitter оголосила, що позбавила Дональда Трампа права публікувати нові повідомлення на своїй сторінці на найближчі 12 годин.

Таке покарання з боку адміністрації Twitter вперше застосоване щодо президента США. Як йдеться у поясненні, рішення ухвалене через багаторазові серйозні порушення правил, які забороняють використання сервісу для маніпуляції суспільною думкою.

Одночасно Twitter видалив три твіта Трампа, у тому числі відеозвернення, президента до нападників на парламент, у якому він натяками виправдав їхні дії  та заявив, що в них украли перемогу.

Адміністрація соціальної мережі також повідомила, що у разі подальших порушень назавжди заблокує аккаунт Трампа. Як відомо, у Трампа зараз є 88,7 млн підписників в Twitter, тож ця мережа є одним з його ключових інформаційних інструментів.

Профіль Трампа в Facebook заблокували через два порушення політики соцмережі.

У Instagram аккаунт президента також заблокований на 24 години, повідомив в своєму Twitter глава Instagram Адам Моссер.

Губернатор штату Вірджинія Ральф Норт заявив, що вводить надзвичайний стан в штаті, а також встановлює комендантську годину для районів сусідніх з Вашингтоном.

Сили спеціального призначення, Національна гвардія та поліція згодом зачистили будівлю Капітолію від протестувальників, які увірвалися в будівлю під час затвердження результатів виборів президента США.

Всього було затримано більше 20 осіб, операцію провели до настання в Вашингтоні комендантської години.

Сенат та Палата представників США поновили роботу після термінового евакування внаслідок захоплення будинку Капітолію прихильниками президента Дональда Трампа.

Наразі Конгрес вже проголосував проти спроби скасувати волю виборців Арізони – за це рішення проголосувало 303 членів Палати представників та 93 сенатори.

Це рішення розглядалося Конгресом напередодні його захоплення прихильниками президента Трампа.

Як відзначається, через це редакція, за яку голосував Сенат виявилася більш різкою, аніж початкова. Більш того, резолюцію підтримали частина республіканців, які досі уникали цього.

Влада Вашингтона підтвердила загибель в цілому чотирьох людей під час протестів перед будівлею Конгресу США . Про це повідомив на пресконференції глава столичної поліції Роберт Конті.

Він підтвердив загибель однієї жінки від отриманого в будівлі Конгресу вогнепального поранення, а також повідомив про три інші смерті, не уточнивши конкретних причин загибелі цих людей.

“На додаток до цього сьогодні надійшли дані про те, що в районі навколо будівлі Капітолію померли також ще три людини: з однією дорослою жінкою і двома дорослими чоловіками відбулися різні надзвичайні ситуації медичного характеру, які призвели до їх смерті”, — сказав Конті.

Back to top button