Світ

Останки диктатора Франко винесуть із мавзолею

Останки диктатора Франсиско Франко незабаром можуть бути переміщені з фінансованого державою мавзолею відповідно до плану нового соціалістичного уряду Іспанії перетворити меморіал в місце пам’яті про громадянську війну, а не прославляння диктатури, інформує 1NEWS з посиланням на ЄП.

Цей крок має стати останнім з безлічі гучних заходів, розпочатих новим прем’єр-міністром Іспанії Педро Санчесом у спробі зміцнити свою владу і заманити лівих виборців перед загальними виборами, які повинні відбутися до середини 2020 року.

Санчес, який прийшов на місце свого консервативного попередника Маріано Рахоя в минулому місяці, контролює менше чверті місць у парламенті.

“Рішення про ексгумацію останків Франко абсолютно ясне”, – сказав Оскар Пуенте, один із лідерів соціалістичної партії, який близький до Санчеса.

За його словами, уряд перетворить мавзолей “Долина полеглих” на “місце визнання і пам’яті всіх іспанців”.

Мавзолей, відкритий самим Франко у 1959 році, розташований у католицькій базиліці на схилі пагорба, де також похований засновник іспанської фашистської партії “Фаланга” Хосе Антоніо Прімо де Рівера. Довгий час “Долина” була місцем паломництва ультраправих груп в Іспанії.

 

 

Back to top button