Світ

ООН звинуватила українських військових у порушенні прав людини під час боїв під Іловайськом

В організації також заявили, що українська влада не повною мірою провела розслідування злочинів під Іловайськом

Управління ООН з прав людини провело аналіз і дійшло висновку, що під час подій під Іловайськом у серпні 2014 року всі сторони конфлікту припускалися серйозних порушень прав людини.

Про це повідомляє 1NEWS.

Випадки, задокументовані і проаналізовані УВКПЛ в цьому звіті, свідчать про те, що під час бойових дій під Іловайськом усі сторони конфлікту припускалися серйозних порушень прав людини і міжнародного гуманітарного права.

Також там зазначається, що деякі з порушень, можливо, є військовими злочинами.

В аналізі також підкреслюється, що українська влада не повною мірою провела розслідування злочинів під Іловайськом.

Управління верховного комісара ООН з прав людини рекомендує владі України продовжити процес ратифікації Римського статуту та внесення змін до Кримінального кодексу, які дозволять здійснювати кримінальне розслідування міжнародних злочинів на національному рівні.

Правоохоронним органам України рекомендується проводити неупереджене розслідування всіх заяв про порушення прав людини.

Голова Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні Фіона Фрейзер заявила, що в результаті обстрілів Іловайська загинули 36 цивільних, третину приватних будинків у місті було зруйновано, пошкоджено 116 багатоповерхівок.

“У період з 18 по 28 серпня місто, в якому залишалося близько 12 тисяч жителів, було розділено на частини, які контролювалися українськими силами та збройними групами”, – розповіла Фрейзер.

За її словами, бойові дії мали руйнівний вплив на цивільне населення в Іловайську та навколишніх селах.

Фрейзер зазначила, що “на основі узгоджених повідомлень” встановлено факти вбивств та катувань цивільних осіб та осіб, що не брали участь у бойових діях, “хоча це не мало масового чи системного характеру”.

Зокрема, місія ООН з прав людини задокументувала вбивства 4 цивільних осіб та факти катування і жорстокого поводження щодо 13 затриманих чоловіків.

Фрейзер уточнила, що доповідь грунтується на інформації, яку Моніторингова місія ООН з прав людини зібрала шляхом проведення понад 80 інтерв’ю з жертвами конфлікту по обидва боки від лінії зіткнення.

“Події під Іловайськом ілюструють порушення прав людини та міжнародного гуманітарного права, які були скоєні проти цивільних осіб та осіб “hors de combat” (позбавлених здатності вести війну). Це, зокрема, обстріли житлових районів, наслідком яких стали жертви серед цивільного населення, вбивства цивільних та інших осіб, а також незаконні затримання, насильницькі зникнення, катування цивільних та інших осіб, захищених міжнародним гуманітарним правом”, – сказала Фрейзер.

Інформагентство звертає увагу, що під час брифінгу голова місії ООН не вказала на відповідальність та роль Росії, яка здійснила агресію проти України та окупувала частину її території. Говорячи про сторону, яка протистояла українським військовим, Фрейзер вживала словосполучення “збройні групи”, навіть не додаючи означення “незаконні”.

Джерело: Укрінформ

One Comment

  1. “…під час брифінгу голова місії ООН не вказала на відповідальність та роль Росії, яка здійснила агресію проти України та окупувала частину її території. Говорячи про сторону, яка протистояла українським військовим, Фрейзер вживала словосполучення “збройні групи”, навіть не додаючи означення “незаконні”.
    На жертву агресії легше всього повісити всіх собак. Хай Фрейзер підітреться тим папірцем.

Back to top button