Світ

ООН продовжила повноваження спецдоповідача щодо Росії

ООН продовжила повноваження спецдоповідача щодо Росії

Фото: Reuters (архівне фото)

Мандат спеціального доповідача про порушення прав людини в Росії було запроваджено Радою в жовтні 2022 року

Проти резолюції виступили сім країн: Болівія, Китай, Куба, Еритрея, Казахстан, Киргизстан і В’єтнам.

Рада ООН з прав людини продовжила ще на рік мандат спеціального доповідача з питання про стан у сфері прав людини в Росії. Відповідну резолюцію ухвалили під час засідання Ради ООН з прав людини, повідомляє організація в своїй соцмережі Х.

За резолюцію про продовження мандата проголосували 18 членів Ради, 7 висловилися “проти” (Болівія, Китай, Куба, Еритрея, Казахстан, Киргизстан і В’єтнам), 22 – утрималися.

У ній міститься заклик до російської влади “дотримуватися усіх зобов’язань за міжнародним правом в галузі прав людини” та “поважати основні свободи думки, совісті, релігії або переконань, думок та їхнього вираження, мирних зібрань та асоціації”.

У документі Росію закликали “покласти край використанню судової системи не за призначенням, для придушення прав журналістів та інших працівників ЗМІ, діячів культури, адвокатів, дослідників, істориків, представників громадянського суспільства та правозахисників, учасників мирних антивоєнних акцій протесту, особливо жінок та осіб, які перебувають у вразливому становищі”.

Крім того, до правлячого режиму звернулись із закликом “негайно і без будь-яких умов звільнити всіх осіб, які зазнали незаконного затримання або насильницького зникнення”, а також “забезпечити безпечне повернення депортованих осіб, особливо дітей”.

“Рада з прав людини постановляє продовжити мандат спеціального доповідача з питання про становище у сфері прав людини у РФ, визначений Радою з прав людини в її резолюції 51/25, на один рік і просить мандатарія провести консультації з усіма зацікавленими сторонами, включно з громадянським суспільством у РФ та за її межами, і представити всеохоплюючу доповідь Раді на її 57-й сесії та Генеральній Асамблеї на її 79-й сесії”, – йдеться у резолюції.

Мандат спеціального доповідача про порушення прав людини в Росії було запроваджено Радою в жовтні 2022 року. Незалежному експертові доручено здійснювати моніторинг, оцінювати та звітувати про ситуацію з правами людини в країні. Спецдоповідачем РПЛ призначила болгарку Мар’яну Кацарову, що діє незалежно від структур ООН і не отримує зарплату в Організації.

Нагадаємо, Генеральна асамблея ООН у вівторок, 10 жовтня, не підтримала обрання Росії членом Ради Організації з прав людини. 

Перед цим стало відомо, що дипломати РФ поширюють серед членів ООН документ із проханням підтримати повернення Росії до Ради ООН з прав людини. 

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали та WhatsApp



ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button