Світ

Офіцер російського ГРУ прибув до Гааги,щоб свідчити проти Росії в суді

Офіцер російського ГРУ прибув до Гааги,щоб свідчити проти Росії в суді

Фото: Кадр із відео

Ігор Саліков дає інтерв’ю Володимиру Осєчкіну

Ігор Саліков вирішив просити політичного притулку, але не сподівається на імунітет від кримінального переслідування з боку МКС – він готовий відповідати за співучасть в агресії проти України.

Офіцер російського ГРУ, який працював на відповідальних посадах, прилетів у Нідерланди, щоб надалі просити політичного притулку і дати свідчення про російські воєнні злочини проти України в Міжнародному кримінальному суді. Про це повідомив російський правозахисний проєкт Gulagu.net.

Повідомляється, що ексофіцер військової розвідки (ГРУ) міноборони РФ Ігор Саліков прилетів до Нідерландів з Кейптауна (ПАР).

Раніше він був начальником 4 відділу спеціальних операцій так званої “генпрокуратури ДНР”, брав участь у бойових діях на сході України в 2014-2015 роках, у 2017 році працював старшим інструктором ПВК Вагнер у Сирії, а в лютому 2022 року командував одним із підрозділів ПВК Редут міноборони РФ під час повномасштабного вторгнення в Україну.

Але 10 грудня 2023 року Саліков написав явку з повинною на ім’я прокурора МКС Каріма Хана та голови МКС Петра Хофманського і передав до Gulagu.net, щоб правозахисники доставили лист до Гааги. 13 грудня засновник Gulagu net Володимир Осєчкін прилетів до Амстердама і зареєстрував у системі документообігу МКС 3 аркуші явки з повинною Салікова.

Осєчкін також звернувся до керівництва МКС з клопотанням про заходи безпеки для Ігоря Салікова, який є важливим свідком і з літа 2023 року дистанційно давав свідчення прокурорам Офісу генерального прокурора України і чекав допиту у слідчих МКС.

Саліков вирішив просити політичного притулку, але не сподівається на імунітет від кримінального переслідування з боку МКС – він готовий відповідати за співучасть в агресії проти України і глибоко кається у своїх попередніх діях.

Після евакуації з Росії за останні пів року Саліков написав книгу “Ні війні!” про події 2014-2015 та 2022 років, зараз він пише другу книгу “Вагнер: Армія Кремля”, щоб розповісти світові правду і зробити свій внесок у припинення війни.

“З Ігорем можна погоджуватися чи навпаки, але заперечувати його мужність та рішучість точно ніхто не може. Він першим із російських військових сам прибув до Гааги і готовий відповідати за вчинене ним, допомагаючи міжнародному розслідуванню та правосуддю”, – йдеться у повідомленні правозахисників.

У мережі доступне кількагодинне інтерв’ю Осєчкіна із Саліковим.

Нагадаємо, у кінці серпня стало відомо, що російський вертоліт Мі-8 перелетів до України та здався ЗСУ. Пілот РФ таємно домовився з українською розвідкою. 

Пілоти в РФ почали брати приклад з Кузьмінова, який перегнав Мі-8 в Україну

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button