Світ

Нижче 50 доларів за тисячу кубометрів опустилися спотові ціни на газ у Європі

Спотові ціни Day Ahead на європейських хабах у ході торгів 20 травня вперше в історії опустилися нижче €4/MWh або нижче $50/тис куб м, інформує 1NEWS з посиланням на oilpoint.com.ua.

Станом на кінець середи спотові ціни коливалися у діапазоні €3,6-5,4/MWh, що приблизно на 7% нижче, ніж попереднього дня. З початку місяця ціни знизилися приблизно на 30%, а з початку року – у 2,8 рази.

Зокрема, ресурс з поставкою наступного дня на нідерландському TTF подешевшав на 7% – до €3,95/MWh, що при переводі становить $46/тис куб м. На німецькому NCG ціни також знизилися на 7% – до €4,34/MWh, або $50,5/тис куб м.

Найдорожче газ торгувався на австрійському CEGH – наприкінці дня ціни Day Ahead становили €5,4/MWh або $63/тис куб м. Найнижчі ціни були зафіксовані на бельгійському ZTP (Zeebrugge) – €3,61/MWh або $42/тис куб м.

Основна причина зниження цін – перенасичення європейського ринку газом на фоні зниженого споживання у зв’язку з карантинними заходами, введеними задля запобігання поширенню вірусу Covid-19. Попри поступове послаблення карантину у ряді європейських країн, попит на природний газ залишається низьким, в той час як поставки трубопроводного газу та LNG стабільні. Крім того, рекордно заповнені сховища також сприяють зниженню цін.

Ф’ючерсні ціни на ресурс червня на європейських хабах наприкінці 20 травня становили €4,4-4,7/MWh, протягом дня знизившись у середньому на 3%.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Back to top button