Світ

Нові “союзники” України: що вони пропонуютьСюжет


Ірак сподівається стати посередником у переговорах між Москвою та Києвом, а Єгипет вирішив виробляти артилерійські снаряди для ЗСУ.

Вперше за 11 років міністр закордонних справ України відвідав Ірак. Вчорашній візит Дмитра Кулеби здебільшого був зосереджений на розвитку двосторонньої співпраці, але питання військового вторгнення Росії на територію нашої держави також обговорювалося. За інформацією ЗМІ, під час зустрічі Багдад запропонував своє посередництво між РФ та Україною.

Як відомо, останнім часом Ірак став майданчиком для переговорів між давніми суперниками у регіоні Близького Сходу – Іраном та Саудівською Аравією. В результаті це посередництво після приєднання Китаю принесло добрі результати – 10 березня сторони оголосили про відновлення дипломатичних відносин.

Тому в Іраку вирішили розвинути успіх та стати посередником у війні в Україні. Але, враховуючи офіційну нейтральну позицію Багдада та його близькі відносини з РФ та Іраном, Київ скептично віднісся до цих пропозицій.

Що запропонував Багдад

Під час спільної прес-конференції з Кулебою 17 квітня міністр закордонних справ Іраку Фуад Хусейн заявив, що його країна активно працює над тим, щоб “покласти край війні в Україні”.

“Ірак виступає за припинення вогню в “російсько-українському конфлікті”, і ми проінформували про цю позицію міністра закордонних справ Росії Сергія Лаврова під час його візиту до Багдада”, – передає слова Хусейна Shafak News.

Він також запропонував створити контактну групу щодо припинення вогню та початку переговорів між Москвою та Києвом.

“Ірак прагне бути невід’ємним компонентом у врегулюванні “конфлікту”, що триває”, – додав він.

Хусейн наголосив на важливості обговорення продовження та зміцнення торговельних відносин з Україною, а також вирішення регіональних проблем та наслідків економічної війни.

Зі свого боку, глава МЗС України заявив, що телефонна розмова президентів двох держав минулого тижня дала істотний поштовх активізації політичного діалогу: “Я прибув до Багдада, щоб відкрити двері для нових можливостей у двосторонніх відносинах України та Іраку, наповнити наші відносини новим практичним змістом “.

При цьому Кулеба розповів іракському колезі про зусилля української армії щодо відображення російської агресії та звільнення захоплених територій. Він приділив особливу увагу формулі миру Володимира Зеленського.

Реакція Києва

Видання Associated Press повідомило, що під час переговорів Хусейн вказував на багаторічний досвід Іраку у веденні воєн та конфліктів, таких як нещодавні переговори між Саудівською Аравією та Іраном. За його словами, Багдад “має досвід спілкування з країнами, між якими існує напруженість”, і “готовий служити справі миру”.

При цьому міністр закордонних справ Іраку передав наратив Кремля про те, що Київ має визнати суверенітет Росії над Кримом, який Москва захопила у 2014 році, а також анексію Донецької, Херсонської, Луганської та Запорізької областей.

Кулеба одразу відхилив пропозицію Іраку. Український дипломат підтвердив позицію офіційного Києва, згідно з якою наша країна не вступатиме в жодні переговори, якщо Росія не забере всіх своїх військ, повідомляє агентство.

Нинішній іракський уряд вважається близьким до Ірану, який США звинувачують у постачанні безпілотників до Росії для війни в Україні. Іран визнав відправлення безпілотників до РФ, але це нібито сталося ще до війни. Ірак також підтримує тісні зв’язки із Вашингтоном, які мають сильний вплив на його фінансовий сектор.

Поворот на 180 градусів

Ще одним “союзником” України цього тижня виявився Єгипет. Після втручання США країна відмовилася від таємного плану постачати ракети Росії, а натомість вирішила виробляти артилерійські снаряди калібром 152 мм та 155 мм для передачі Україні. Про це повідомила газета The Washington Post із посиланням на “злиті” дані з Пентагону.

Тиждень тому видання заявляло про плани Каїра виготовити десятки тисяч ракет для потреб армії РФ. Їхнє виробництво та транспортування мали зберігатися в секреті від західних країн. Згідно з документом від 17 лютого, президент Єгипту Абдель Фаттах Ас-Сісі наказав високопоставленим військовим чиновникам виготовити до 40 тисяч ракет для їхнього постачання до Росії. Крім того, глава держави вимагав тримати інформацію про виробництво та транспортування снарядів у таємниці з метою “уникнути проблем із Заходом”, зазначає WP.

Офіційний представник МЗС Єгипту у відповідь на запит видання наголосив, що позиція Каїра з початку війни в Україні “заснована на невтручанні в цю кризу та зобов’язанні на рівних дистанціюватися від обох сторін”.

Єгипет, хоча має давні дипломатичні та військові відносини з РФ, протягом десятиліть був головним союзником США на Близькому Сході і щорічно отримував військову допомогу від Вашингтона на суму більше одного мільярда доларів.

Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button