Світ

Норвегія виявила стрибок радіації на кордоні з РФ

Норвегія виявила стрибок радіації на кордоні з РФ

Фото: Defense News

Тестування ракети 9М730 Буревісник у 2018 році

Підвищення радіації може бути пов’язане з розробкою чи випробуваннями російської ракети з ядерним двигуном Буревісник, пишуть ЗМІ.

Норвезьке агентство з радіаційної та ядерної безпеки (DSA) зафіксувало підвищення радіації вище норми на кордоні з Росією. Про це відомство повідомило у вівторок, 17 вересня.

Так, у пробах двох станцій радіаційного спостереження – Вікшеф’єлль і Сванховд – були виявлені сліди цезію-137 – радіоактивного ізотопу, що виділяється при розпаді урану-235, що входить у склад палива для атомних реакторів і начинки для ядерної зброї.

“Виміряні концентрації не становлять небезпеки для людини та навколишнього середовища. Інших техногенних радіонуклідів виявлено не було”, – йдеться у повідомленні.

Видання Barrents Observer зазначає, що джерело появи цезію-137 неясне. У Баренцевому морі працюють кілька атомних криголамів, а також атомні підводні човни, які з 16 вересня вийшли на найбільші з холодної війни навчання Океан-2024. Тим не менш, малоймовірно, щоб «витік» цезію-137 стався на реакторі, що працює в морі.

При цьому видання нагадує, що підвищення радіації може бути пов’язане з розробкою чи випробуваннями російської ракети з ядерним двигуном Буревісник. Полігон для її запуску знаходиться на архіпелазі Нова Земля, де СРСР до 1990 року проводив ядерні випробування.

Стверджується, що все літо та на початку осені на Новій землі активно працювали російські фахівці з ядерної зброї. На арктичний архіпелаг приходили спецкораблі Росатома, а в аеропорту Рогачово на Новій землі було помічено військово-транспортні літаки Іл-76. Офіційно про випробування Буревісника не повідомлялося.

Нагадаємо, на Заході ракету Буревісник називають “Літаючим Чорнобилем”. Американські дослідники заявили, що вони за допомогою супутникових знімків визначили ймовірне місце розташування в Росії цієї нової крилатої ракети.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

five × four =

Back to top button