Світ

Норвегія витратить рекордну суму на посилення ППО

Норвегія витратить рекордну суму на посилення ППО

Фото: Forsvaret

Норвегія отримає установки NASAMS останнього покоління

Це найбільша інвестиція у протиповітряну оборону країни за останні 30 років, зазначили у норвезькому уряді.

Влада Норвегії ухвалила рішення про розміщення замовлення на суму 12,5 млрд крон ($1,15 млрд) на нові системи ППО. Це найбільша інвестиція у цій сфері за 30 років, повідомляється на сайті норвезького уряду у середу, 15 листопада.

“Уряд витратить 12,5 млрд крон на зміцнення протиповітряної оборони Норвегії. Загалом це найбільша інвестиція в протиповітряну оборону за останні 30 років… Уряд пропонує інвестувати в нові сучасні ракети для сьогоднішньої протиповітряної оборони. Крім того, буде замінена вся техніка ППО, яка була подарована Україні”, – йдеться у повідомленні.

За словами міністра оборони країни Бьорна Арільда Грама, Норвегія зробить крок до наступного покоління ППО.

Пакет, який представив уряд, включає ракети різної дальності, пускові установки і чотири центри управління до зенітних ракетних систем NASAMS.

Переозброєння ППО може відбутися вже у 2024 та 2025 роках. NASAMS, ймовірно, буде поставлено у 2026 році, нові ракети – у 2028 році. Ці інвестиції потребують згоди парламенту країни.

Нагадаємо, у липні Норвегія оголосила про передачу Україні чергового пакета військової допомоги, який включав в себе дві зенітні пускові установки NASAMS.

А минулого тижня Литва передала Україні установки NASAMS. Тоді повідомлялося, що значний внесок у цей пакет підтримки зробила і Норвегія, яка надала Україні допоміжне обладнання.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button