Світ

Норвегія виділить €240 млн на ППО для України

Норвегія виділить €240 млн на ППО для України

Фото: kongsberg.com

Україна отримала перші норвезькі комплекси NASAMS ще восени 2022 року

Трохи більше половини виділених грошей піде на закупівлю ракет до зенітних комплексів Patriot.

Норвегія виділить 240 млн євро для України на заходи з посилення протиповітряної оборони. Про це напередодні повідомило Міністерство закордонних справ Норвегії у соцмережі Х.

“Норвегія виділить 240 млн євро на заходи з протиповітряної оборони для України. Сьогодні Німеччина підтвердила, що разом з Норвегією, Данією і Нідерландами профінансує повторну закупівлю системи Patriot, щоб 100 ракет Patriot могли бути швидко передані Україні. Норвегія виділить 125 млн євро на цю співпрацю”, – йдеться у повідомленні.

Також стало відомо, що норвезький парламент – Стортинг – одноголосно схвалив довготерміновий план розвитку Збройних сил Норвегії до 2036 року, який передбачає рекордне збільшення оборонних витрат.

Як повідомляє Defense Magazine, Норвегія збільшить свій військовий бюджет приблизно до 3% ВВП до 2036 року завдяки додатковим інвестиціям у розмірі 600 млрд норвезьких крон (52 млрд євро) протягом наступних 12 років.

“Наше початкове припущення полягає в тому, що ми будемо мати справу з більш небезпечним та непередбачуваним сусідом протягом багатьох років”, – заявив прем’єр-міністр Норвегії Йонас Гар Стьоре, маючи на увазі Росію, яка має спільний сухопутний та морський кордон з Норвегією.

Це збільшення бюджету на 83% в основному стосуватиметься військово-морських та сухопутних можливостей країни, також є плани придбати чотири додаткові системи ППО NASAMS.

Окрім того, планується замовити п’ять нових фрегатів, п’ятий підводний човен U212CD, до 28 нових кораблів різних типів і спеціалізовані протичовнові гелікоптери.

Напередодні стало відомо, що Німеччина разом з іншими союзниками передасть Україні 100 ракет для систем Patriot. При цьому 32 ракети вже передали.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button