Світ

Норвегія планує зробити умови для українців “менш привабливими”

Норвегія планує зробити умови для українців менш привабливими

Фото: lifeinnorway.net

Норвегія запровадить більш жорсткі умови для українців з тимчасовим захистом

До цього уряд спонукав значний інтерес до Норвегії українців, які виїхали у Європу через війну, й більш вигідні, ніж у сусідніх країнах, умови.

Норвегія змінює умови і правила для українців з тимчасовим захистом, пише NRK.

Зазначається, що уряд країни вирішив зробити умови менш привабливими, щоб до Норвегії їхало менше нових переселенців. Зміни торкнуться житлових умов, виплат родинам з дітьми і можливості поїздок додому з поверненням у Норвегію.

Зокрема планують скасувати виплату соціальної допомоги “заднім числом” на дітей за перші 12 місяців перебування в країні: цю допомогу виплачують після продовження тимчасової посвідки на проживання за підсумками першого року і при цьому родини можуть отримувати нові щомісячні виплати. Перехідні умови для родин, які вже перебувають у Норвегії на момент змін, ще погоджують.

Планують посилити й контроль за поїздками додому, щоб люди, які отримують виплати, справді проживали у Норвегії більшість часу. Тобто поїздки додому потрібно буде обґрунтувати, а якщо вони будуть суперечити умовам посвідки на проживання, посвідки можна позбутися.

Українці, які приїжджають до Норвегії і потребують житла, мають звертатися тільки до Національного центру прийому у муніципалітеті Роде. Національний центр прийому стане єдиною “точкою входу” для того, щоб отримати житло, а від розселення у готелях планують відмовлятися.

Йдеться й про запровадження “періоду очікування” перед отриманням доступу до повного пакета соціальної підтримки.

Зазначається, що до цього уряд спонукав значний інтерес до Норвегії українців, які виїхали у Європу через війну, й більш вигідні, ніж у сусідніх країнах, умови. Наприклад, станом на серпень, виплати для українців у Норвегії були у 2-4 рази вищими, ніж у Швеції, і приблизно вдвічі більші, ніж у Данії. За останні два місяці у Норвегію приїхали по тимчасовий захист на 50% більше українців, ніж до Данії, Швеції й Фінляндії, разом узятих, тому країна відчуває дуже велике навантаження на соціальну систему.

Крім того, у Данії офіційно працевлаштовані 56% українців з тимчасовим захистом, а в Норвегії цей показник з серпня по жовтень зменшився з 19,3% до 18,1%.

Але нещодавно уряд Норвегії виділив 1 млрд крон (84 млн євро) на гуманітарну підтримку України через норвезькі профільні організації. З початку повномасштабної війни Норвегія виділила на гуманітарну підтримку України та українських біженців у сусідніх країнах понад 4,5 млрд крон (майже 380 млн євро).

Норвегія готова допомагати з лікуванням українських військових

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button