Світ

Німеччина видала ордер на арешт українця за підрив Північного потоку – ЗМІ


Підозрюваний – інструктор з дайвінгу – проживав у містечку Прушкув на захід від Варшави, заявляють німецькі видання.

Генеральний прокурор Німеччини Єнс Роммель практично через два роки після вибухів на газопроводі Північний потік у Балтійському морі видав перший ордер на арешт головного підозрюваного – українця Володимира С., що донедавна проживав у Польщі. Про це заявили кілька німецьких ЗМІ: ARD, Süddeutsche Zeitung та Die Zeit.

Підозрюваний – інструктор з дайвінгу – проживав у містечку Прушкув на захід від Варшави, але останнім часом українець нібито переховується. Нині невідомо, чи повернувся він в Україну, запевняють ЗМІ.

За даними слідства, Володимир С., був одним із пасажирів білого Citroën, який був зафіксований біля Рюгена в ніч на 8 вересня 2022 року. Автомобіль, як вважають, віз екіпаж на яхту Андромеда, що транспортувала дайверів до місць підриву. Володимира С. опізнали за фотографіями та свідченнями свідків, і цих доказів було достатньо для видачі ордера на арешт. 

Слідство також підозрює двох інших громадян України – чоловіка та жінку, що нібито теж брали участь у підриві. Імовірно, вони як водолази встановлювали вибухові заряди на трубопроводах.

Інформація про інших підозрюваних ґрунтується, серед іншого, на даних іноземної розвідки. Слідчі змогли зібрати достатньо доказів протягом останніх місяців, щоб домогтися отримання ордера на арешт українця від слідчого судді Федерального суду ще на початку червня.

У червні німецькі прокурори звернулися до польської влади з європейським ордером на арешт надіючись, що підозрюваного заарештують. Відповідь польської сторони на німецький запит про правову допомогу не надійшла. Уряд Німеччини до останнього не знав, як поляки вчинять із ордером на арешт.

Відповідно до загальних правил Європейського ордера на арешт, які Німеччина і Польща вважають обов’язковими до виконання, арешт можна було б очікувати протягом 60 днів без додаткового розгляду з боку Польщі. Однак цей термін уже сплив.

Німецькі журналісти зв’язались з підозрюваним Володимиром С. телефоном і він повідомив, що вперше чує про підозру та заперечує участь в підриві газогону.

Орбан звинуватив США в причетності до підриву Північного потоку

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

15 − six =

Back to top button