Світ

Названо лауреата головної архітектурної премії світу

Балкрішна Доши — перший індійський архітектор, який отримав найвищу нагороду в галузі архітектури

Лауреатом Прітцкерівської премії, яка щорічно вручається за досягнення в галузі архітектури, став 90-річний Балкрішна Доши, відомий як B.V. Doshi або Doshi.

Індійський архітектор працює в цій сфері вже понад 70 років.

Про це повідомляє 1NEWS з посиланням на БЖ.

Балкрішна Доши — перший індійський архітектор, який отримав найвищу нагороду в області архітектури.

Він народився в індійській Пуні в 1927 році. У 1947-му почав вчитися ремеслу. Пізніше переїхав до Франції, щоб працювати під керівництвом Ле Корбюзьє, а звідти повернувся на батьківщину. З 1962 року Доши також працював з Луї Каном над проектом Індійського інституту менеджменту в Ахмадабаді.

У своїх роботах архітектор спирається на східну культуру, зокрема індійську. Одним з найяскравіших проявів цього стилю є його власна студія Sangath, де бетонні склепіння поєднуються з садами та природним ландшафтом.

У 1978-му Доши заснував Фонд досліджень в області дизайну середовища Vastushilpa. Його мета — розробка планувальних і дизайнерських підходів для індійського культурного контексту.

За свою кар’єру архітектор створив понад 100 проектів. Серед них — приватні будинки, школи, банки, театри та житло економ-класу.

Прітцкерівська премія вручається окремим архітекторам або групі архітекторів, а не бюро. Засновником премії був Джей Пріцкер, співвласник мережі готелів Hyatt і онук київського адвоката Миколи Пріцкера, який емігрував до Чикаго у 1881-му.

Довідка. Першим лауреатом премії став Філіп Джонсон у 1979-му за свій проект Скляного будинку в американському Нью-Канаані. За більш ніж 40-річну історію нагороду отримали лише 3 жінки — Заха Хадід (2004), Кадзуо Седзіма (2010, спільно з Рюе Нісідзавою) і Карме Пігем (2017, спільно з Рафаелем Арандою і Рамоном Вілальтою).

Back to top button